Apeldoorn strijdt tegen verstening

Maandag 13 februari 2023

Door Kevin van Es

Apeldoorn heeft steeds vaker te maken met wateroverlast en hittestress. Een grote oorzaak hiervan is verstening. Inmiddels is Gemeente Apeldoorn al druk bezig om Apeldoorn groener te maken, maar ze roepen ook de inwoners van Apeldoorn op om groener te worden. Daarom komen ze nu met de tegeltaxi. Door heel Apeldoorn halen ze tegels op die de inwoners zelf uit hun tuin verwijderen. De enige voorwaarde is dat er geen nieuwe tegels voor terugkomen.

Apeldoorn versteend

Apeldoorn is aan het verstenen, dit betekent dat er een toename is van verhard oppervlak. Ondertussen verandert het weer in Nederland, waar we ook in Apeldoorn de gevolgen aan ondervinden. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte wisselen elkaar af. Stenen geven geen verkoeling als het warm is en laten geen water door als het regent. Dit kan wateroverlast en hittestress veroorzaken.

Een groene tuin

Daarom roept Gemeente Apeldoorn inwoners in Apeldoorn met een tuin op om tegels te vervangen voor groen. Er gaat veel tijd zitten in het onderhouden van een natuurtuin. Mede hierom kiezen steeds meer mensen voor een stenen tuin, maar een natuurtuin zorgt voor een schonere lucht  en voor leven in de tuin. Dat komt dus bovenop de voordelen van minder wateroverlast en hittestress.

De gratis Tegeltaxi

De komende tijd rijdt de ‘Tegeltaxi’ rond om tegels bij mensen op te halen. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan. Zo moeten de tegels zelf uit de tuin verwijderd worden en mogen er geen nieuwe tegels voor terug in de plaats komen. Dit wordt gecontroleerd met een  ‘voor’- en ‘na’-foto. De opgehaalde tegels worden vermalen en opnieuw gebruikt voor bijvoorbeeld wegenbouw.

Aanmelden

Inschrijven voor de tegeltaxi kan tot uiterlijk 7 maart. De tegel ophaaldienst gaat van eind maart tot begin mei rijden in Apeldoorn. Aanmelden kan op de website van de gemeente. Hier vind je ook de voorwaarden, spelregels en de planning van de tegeltaxi.

Hoe creëer je zelf een groenere tuin?

Je kunt zelf heel wat ondernemen om je tuin een groener te maken. Haal overbodige stenen weg en vervang het door iets groens. Zet planten in de aarde. Zo zakt het water in de grond en komt het niet in het riool terecht. Kijk voor meer vergroening tips op de website van de gemeente Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!