Apeldoorn telt 2724 beveligingscamera’s

Vrijdag 10 januari 2020

Door Redactie

Pixabay

Uit onderzoek van VPNGids.nl is onlangs gebleken dat Gelderland één bewakingscamera telt voor iedere 57 inwoners. In Apeldoorn zijn er maar liefst 2724 camera’s te vinden.

In de provincie Gelderland staan bij de politie in totaal 36.134 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt dus neer op één camera voor iedere 57 inwoners. Dit blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen.

Gelderland is de provincie met relatief gezien de meeste bewakingscamera’s, in andere provincies zijn er namelijk minder camera’s per inwoner. Groningen telt bijvoorbeeld per 122 inwoners één  camera.  Binnen de provincie blijkt de overheid vooral in Arnhem alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente staan namelijk 430 overheidscamera’s geregistreerd. In Ede en Nijmegen zijn respectievelijk 96 en 81 publieke camera’s geregistreerd.

Apeldoorn

In Apeldoorn hangen dus 2724 camera’s. Steeds vaker hangen mensen een camera op bij bijvoorbeeld de voordeur of in de tuin. Zo ook Jeroen: ,,Ik vind het belangrijk om te kunnen zien wat er om het huis gebeurt”, legt hij uit. ,,Het werkt ook als een soort intercom. We kunnen via onze telefoon zien wie er voor de deur staat. Daarnaast hebben we al eens iemand kunnen helpen met de beelden. Er was een vrachtwagen tegen een geparkeerde auto gereden en die auto was total loss. Op de beelden konden we achterhalen waar de vrachtwagen van was.”

Ook Sandra heeft een camera hangen. Ze licht toe: ,,Zodat we als we weg zijn de kat in de gaten kunnen houden. En ook als onze twee oudste kinderen, van 12 en bijna 10, alleen thuis zijn is het handig. Dan kunnen we af en toe even kijken hoe het gaat.” Een paar jaar geleden was het ook wel handig, meldt ze. ,,Als wij nog in bed lagen en zij waren beneden, dan keken wij of ze geen ruzie maakten of stiekem een snoepje pakten”, lacht ze. Haar buurvrouw Mirjam kiest er bewust voor geen camera te plaatsen. ,,Wij vinden het niet nodig”, vertelt ze. ,,We hebben alleen een camera op de babyfoon voor als onze dochter slaapt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!