Apeldoorn Vroeg: Een terugblik

Maandag 27 december 2021

Door Ben Eggermont

Na 51 afleveringen zet onze fotograaf Peter Vroon een punt achter de serie ‘Apeldoorn Vroeg’. De 1e  aflevering verscheen onder de titel ‘Apeldoorn Vroeg: de Horsten’ op maandag 11 januari 2021. Tot 15 februari 2021 verschenen de afleveringen op verschillende dagen, maar sinds dat moment is het een wekelijkse reeks geworden. Elke maandag kwam er een aflevering online, waarbij het ’s morgens langzaamaan steeds lichter werd. En nu we weer in de donkere december dagen zijn aangeland, plaatsten we op maandag 13 december de laatste aflevering van: ‘Apeldoorn Vroeg: De laatste ronde’. Als je kijkt naar de vele reacties die op zijn berichten werden gepost, kun je gerust stellen dat we afscheid nemen van een zeer succesvolle serie berichten. Tijd voor een terugblik hierop met Peter.

Hoe ben je op het idee gekomen om deze serie te maken?

“In een redactieoverleg in december vorig jaar kwam het als idee naar voren. Ik had net een gimbal aangeschaft, een handstatief waarmee je schokkerige videobeelden kunt corrigeren. Daarmee heb ik alle filmpjes opgenomen. Het was een idee van mezelf en zo kon ik mooi ervaring opdoen met de gimbal, anders zouden de beelden kwalitatief veel minder zijn geweest. Sinds mijn pensionering, 2 jaar geleden, ben ik begonnen met mijn vroege wandelen en daar paste het precies in. Ik liep altijd zo rond 6 uur ‘s ochtends. Op de dagen dat ik wandelde stond ik om kwart voor 5 op, koppie koffie, even douchen en direct op stap vanuit huis of op de fiets of de auto naar het vertrekpunt om te wandelen.”

Had je zo ’s morgens vroeg nog bijzondere ontmoetingen?

“Ik liep meestal alleen en kwam af en toe mensen op de fiets tegen onder weg naar hun werk. Als ik in de stad liep kwam je wel langs bedrijven waar de mensen al aan het werk waren zoals bakkers die brood aan het kneden waren. Ik stoorde verder niemand met mijn camera, ik liet iedereen met rust. Het ging uiteindelijk om het lopen en de beelden. Ik bereidde me altijd goed voor op de plek waar ik zou gaan lopen. Wat voor soort wijk of buurtschap is het, wat voor mensen wonen daar en hoe is de wijk of buurt ontstaan. Ik heb er heel wat van opgestoken.”

Heb je nog plekjes ontdekt die je nog niet kende?

“Ja, bijvoorbeeld het centrum is het centrum denk je. Maar als je goed kijkt bestaat dat dan weer uit buurtjes met een eigen karakter. Dat geldt ook zeker voor de dorpen waar ik heb gelopen. Je ziet zoveel verschillende dingen, straten die je helemaal niet kent. Zo zie je bij de Van Haeftenkazerne aan de Zwolseweg hoe mooi hier oud en nieuw samen gaan. De wijk die ik het meest saai vond is Berg en Bos, wel een prachtige wijk maar met weinig beleving. Zo is de opbouw en het karakter van bijvoorbeeld de wijk Zuid veel boeiender, daar heb je in de wijk weer aparte buurtjes met eigen karakter.”

Spraken de mensen je er nog op aan?

“Ik kreeg soms van wildvreemde mensen te horen: “We kijken altijd naar je wandelingen op Apeldoorn Direct.” Ik stond een keer bij C&A in de winkel bij de kassa en de kassière zei ook iedere week naar de wandelingen te kijken. Eigenlijk hoorde ik dat van veel onbekende mensen. Er werd dus veel gekeken door mensen die ik helemaal niet ken.”   

Heb je nog wandelingen waar je speciaal op terug kijkt?

“Wat ik heel bijzonder vond was de wandeling op de 1e Wormenseweg in het begin van het jaar toen het zo vreselijk sneeuwde. Alles was totaal ondergesneeuwd. Je moest echt door de sneeuw heen ploegen. Een hele bijzondere wandeling. De wandeling rondom De Naald met zijn monumenten staat me ook nog goed voor ogen; speciaal het monument ter herinnering aan Koninginnedag van 2009. En de mooie wandelingen in en rond de dorpen en buurtschappen, prachtig!”

Wat betekenden deze vroege wandelingen voor je persoonlijk?

“Voor mij was het heerlijk genieten van de omgeving en vooral goed kijken waar je loopt. Verbazing over de verschillende soorten huizen, de verscheidenheid aan bouwstijlen en ook plekken met zoveel saaiheid, waarvan je je afvraagt: hoe bestaat het? Zo heb ik op een van mijn latere wandelingen de wijk Ugchelen Buiten op het voormalig TNO ontdekt waarvan ik het bestaan niet wist. En ik dacht het is zo heerlijk ’s morgens vroeg te wandelen, gezond kilometers maken en toch genieten van de omgeving. Een soort Rail Away, maar dan voor wandelaars.”

Kunnen we in de toekomst nog eens iets dergelijks verwachten?

Al lachend concludeert Peter: “Er zal op enig moment wel weer iets creatiefs naar boven komen. Vooral op het gebied van video, denk ik. Ik moet er nog wel even op broeden en het moet natuurlijk met Apeldoorn te maken hebben.”

Alle rondjes rond Apeldoorn kan je op YouTube bekijken in de Apeldoorn Vroeg playlist.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Apeldoorn Vroeg
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!