Apeldoorn werkt mee aan tijdelijke noodopvang vluchtelingen

Zaterdag 29 augustus 2015

Door Redactie

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten mee te werken aan tijdelijke noodopvang voor 400 vluchtelingen voor de duur van een half jaar. Deze tijdelijke noodopvang wordt de komende dagen in gereedheid gebracht in de Americahal. De noodopvang wordt dinsdag 1 september in gebruik genomen. Op maandagavond 31 augustus is er een informatieve inloopavond in de Americahal om 19.30 uur.

Burgemeester Berends: “Wij kunnen dagelijks op televisie zien en in de krant lezen hoe hoog de nood is. Hiervoor kunnen en willen wij onze ogen niet sluiten. Daarom werken wij mee aan tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen. Daarnaast doorlopen wij zoals afgesproken het traject om te komen tot een asielzoekerscentrum in onze gemeente.”

Noodsituatie
In Nederland komen de laatste weken steeds meer vluchtelingen aan. Inmiddels meer dan 1700 per week. Na het vaststellen van hun identiteit en een medische keuring, moeten deze mensen worden opgevangen. De capaciteit in de asielzoekerscentra is daarvoor nu onvoldoende en daarom is gekozen voor inzet van noodopvang. De gemeente Apeldoorn is afgelopen week door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) benaderd om mee te werken aan tijdelijke noodopvang. Het college van burgemeester en wethouders is hiermee akkoord gegaan. De tijdelijke noodopvang in de Americahal wordt vanaf dinsdag 1 september 2015 in gebruik genomen.

Om wie gaat het?
In de Americahal worden maximaal 400 vluchtelingen opgevangen, veelal afkomstig uit Syrië of Eritrea. Zij zijn nog maar kort in Nederland en komen vanaf de centrale opvanglocatie in Ter Apel. Zij blijven hier zo kort mogelijk en stromen door naar andere opvanglocaties in Nederland. In deze noodopvang worden bij voorkeur geen gezinnen geplaatst en zal het vooral gaan om alleenstaande mannen.

Hoe werkt de noodopvang?
In de Americahal worden wanden geplaatst waardoor slaapunits voor acht personen ontstaan. De vluchtelingen krijgen eten en drinken. Zij zijn vrij het terrein te verlaten. Medewerkers van COA samen met bijvoorbeeld vrijwilligers van stichting Vluchtelingenwerk begeleiden de asielzoekers. Er komt dag en nacht beveiliging die ook bereikbaar is voor omwonenden en er zal een klankbordgroep worden opgericht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!