Open karakter tijdens 3FM Serious Request

Woensdag 13 december 2017

Door Redactie

Ondanks het hoge dreigingsniveau, er geldt tijdens 3FM Serious Request niveau 4 van 5, wil de gemeente Apeldoorn graag wel een open karakter houden tijdens het evenement van 18 tot en met 24 december. Er komen wel wegafzettingen en poorten, maar niet van iedere bezoeker zal bijvoorbeeld de tas doorzocht worden.

Dit liet burgemeester John Berends vanmorgen, woensdag 13 december, weten. Hij vertelde dat er lang is nagedacht over de manier waarop Apeldoorn beveiligd wordt. ,,Er gelden op en om het Marktplein inrijbeperkende maatregelen en er zijn tassencontroles, maar we wilden ook niet dat het een soort Fort Knox zou worden”, stelde de burgemeester.

Geen Fort Knox

Apeldoorn wordt tijdens 3FM Serious Request beveiligd op 3 niveau’s: ondergronds, op het ‘platte vlak’ en ook in de lucht. ,,Deze drones zullen voor het eerste ingezet worden hiervoor”, legt Berends uit. ,,Deze vliegen niet boven de mensen op bijvoorbeeld het Marktplein, maar worden vooral ingezet als ‘crowd control’ bij de invalswegen.”

Arno klein Goldewijk van de gemeente Apeldoorn lichtte nog toe dat er extra beveiliging te vinden zal zijn, onder meer op de plekken via waar bezoekers het Marktplein op kunnen.

 Wegafsluitingen

De enige weg die eigenlijk echt afgesloten wordt, is de Stationsstraat, zegt Arno. ,,Tussen de Deventerstraat en de Beekstraat/Beurtvaartstraat. Dat heeft te maken met dat het podium van 3FM op de Stationsstraat zelf komt te staan, maar ook doordat we daar inrijbeperkende maatregelen moeten treffen dat onwelwillenden niet met een voertuig daar kunnen komen. Dit heeft wel als gevolg dat we het zuidelijke stukje, dus tot aan de Molenstraat-Centrum tweerichting moeten maken, anders sluit je het verkeer daar op. Hetzelfde geldt voor de Griftstraat, die uitkomt op de Stationsstraat. Dat is normaal éénrichtings en wordt nu tweerichtings.”

Auto’s

Parkeren kunnen bezoekers tijdens 3FM Serious Request ‘gewoon’ in de huidige parkeergarages. Arno: ,,Alle parkeergarages zijn bereikbaar via de normale wegen, dus daar is niets anders dan anders.” Wel zal ook daar extra beveiliging rondlopen. ,,Er kunnen punten zijn waar verkeersregelaars staan, maar eigenlijk is het business as usual.”

Aangezien er in het weekend van 23 en 24 december extra (kerst)drukte verwacht wordt, is er dan een transferium bij Agrifirm. ,,Met name om van het snelweg het publiek op te vangen. Aan de Barnewinkel kunnen we 1000 auto’s kwijt en daar rijden dan pendeldiensten af en aan.”

Fietsen

Fietsen zijn in het gebied van het evenement niet welkom. Deze zullen door de beveiligers uit het gebied geweerd worden. In de straten er omheen is het ook niet de bedoeling dat ze gestald worden. ,,Worden ze daar wel gestald, dan worden ze verplaatst naar een verzamelpunt een paar straten verderop, aan de Deventerstraat, tegenover het stadhuis. Dit doen we voor ieders veiligheid, zo kan je je fiets makkelijk ook weer terugvinden.”

Alle informatie is terug te vinden op de website sra17.nl. Tijdens 3FM Serious Request kunnen bezoekers die iets willen weten over onder meer de bereikbaarheid dagelijks van 10 tot 22 uur bij Kavels en Panden terecht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!