Apeldoorn wordt ‘Smart City’, maar wat houdt dat in?

Dinsdag 30 november 2021

Door Dione Lam

Een openbaar en gratis wifinetwerk, waar iedereen gebruik van kan maken. Ook worden er allerlei gegevens verzameld door middel van sensoren. Apeldoorn wordt eind dit jaar, samen met 35 andere steden, een ‘Smart City’. Dit is een onderdeel van de G20 Global Smart Cities Alliance, waar de World Economic Forum achter staat. Met de Apeldoornse deelname is alleen niet iedereen het eens. Dus wat houdt een ‘slimme stad’ nou precies in?

Zender

De witte kastjes in de stad heb je misschien wel een paar keer gezien, ze hangen aan de lantaarnpalen in verschillende straten. De kastjes zijn eigenlijk kleine zenders, samen moeten ze een groot draadloos internetnetwerk vormen. Hier kan iedereen in Apeldoorn gratis gebruik van maken. De zenders zijn vergelijkbaar met een modem of router, die je thuis hebt. De gemeente hoeft zelf niet voor de kastjes te betalen, het Oostenrijkse bedrijf RadioLED doet dat namelijk. Apeldoorn biedt de lantaarnpalen gewoon aan, zodat RadioLED de kastjes kan plaatsen. Tot nu toe heeft dat het bedrijf al 1,7 miljoen euro gekost.

Smart City

Door het netwerk van kastjes worden verschillende apparaten met elkaar verbonden, zodat allerlei gegevens beschikbaar worden gemaakt. De gemeente gaat dit netwerk op een aantal verschillende manieren inzetten; bijvoorbeeld dat wordt aangegeven waar vrije parkeerplaatsen zijn voor auto’s en fietsen. Ook worden er sensoren gebruikt die aangeven of bomen en planten genoeg water krijgen en melden als er bijvoorbeeld een tunnel onder water staat. Verkeerslichten worden gekoppeld aan de buienradar van het KNMI, waardoor fietsers voorrang krijgen bij slecht weer. Daarnaast zijn er nog sensoren die geluidshinder meten, bijvoorbeeld van vliegtuigen of snelwegen en verkeer.

Privacy

Veel mensen zijn niet blij met deze kastjes, ze vrezen namelijk dat hun privacy wordt weggehaald. Over privacy zijn namelijk nog wel een aantal vragen. De gemeente Apeldoorn heeft wel het manifest van Tada ondertekend, waarbij inclusiviteit, zeggenschap, openheid en transparantie rond verzamelde gegevens belangrijke punten zijn. Toch wordt op Twitter volop gereageerd, maar niet in een positieve zin. Hieronder zijn een aantal van die berichten te zien:

Het netwerk van kastjes is nog niet compleet, RadioLED zal het aantal kastjes en sensoren nog gaan uitbreiden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!