Apeldoorn zoekt nieuwe kinderburgemeester

Maandag 24 april 2023

Door Kevin van Es

Meedenken over belangrijke onderwerpen, aftellen tijdens de jaarwisseling, een ambtsketting en behoorlijk wat verantwoordelijkheden. De gemeente Apeldoorn is, voor de vijfde keer, op zoek naar een enthousiaste kinderburgemeester. Alhoewel huidig kinderburgemeester Jolie nog in dienst is, sorteert de gemeente alvast voor op een waardige vervanger. De nieuwe kinderburgemeester krijgt de kans om hele toffe en leerzame dingen te doen in en voor de stad. Huidig kinderburgemeester Jolie en wethouder Anja Prins vertellen meer over de leuke functie.

Verbinding tussen jong en oud

Naast een ambtsketting krijgt de jonge burgemeester verschillende taken, zo vertelt Anja Prins: “De kinderburgemeester gaat van alles doen, wat een ‘normale’ burgemeester ook doet. Dit zijn de onderwerpen waar we als gemeente ook mee bezig zijn. Een baan als kinderburgemeester moet vooral heel leuk zijn.” Volgens wethouder Prins is het vinden van een kinderburgemeester van groot belang: “Ze geven ons een beeld vanuit de ogen van een kind en helpen de drempel te verlagen. We vinden dit belangrijk omdat hij of zij kan helpen met het brengen van verbinding tussen kinderen en bestuurders.”

Een leerzame periode

Ondanks het feit dat kinderburgemeester Jolie over een tijdje pas stopt, blikt ze nu al positief terug op haar tijd als burgemeester: “Ik heb super veel geleerd, zoals het omgaan met volwassen, hoe je jezelf moet uiten en hoe je met kinderen praat.” Jolie geeft aan super veel geleerd te hebben: “Ik kan veel beter omgaan met volwassen, en ik heb geleerd hoe je jezelf moet uiten en hoe je met kinderen praat.”

Presenteer jezelf

Om kinderburgemeester te worden moet je in groep 7 of 8 zitten op een basisschool in de regio Apeldoorn. Hoe kan je jezelf aanmelden? Presenteer jezelf en vertel waarom jij kinderburgemeester moet worden in een vlog van maximaal 30 seconden en wie weet sta jij binnenkort met de ambtsketting om je nek. Kinderen die op dit moment in groep 6 of 7 zitten kunnen zich, tot 10 mei, aanmelden. Volgens wethouder Prins is het wel belangrijk dat de ouders van het kind achter de aanmelding staan. Op deze pagina staat alle informatie die nodig is om je aan te kunnen melden.

De jury

Wanneer de aanmeldingsdatum verstreken is bekijkt de jury, bestaande uit onder andere wethouder Anja Prins en huidig kinderburgemeester Jolie, de inzendingen en selecteert een top 3. Ook de scholen spelen een rol in de verkiezing. Alle bovenbouwleerlingen in Apeldoorn ontvangen een stemkaart. Met de unieke code op de kaart kunnen de leerlingen hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De stemkaartjes worden vanaf 18 mei bezorgd op alle basisscholen in de gemeente Apeldoorn. De nieuwe kinderburgemeester wordt op begin juni bekendgemaakt. Jolie heeft nog een belangrijke tip voor de nieuwe kinderburgemeester: “Wees vooral jezelf, en maak er een mooie tijd van.”

Op 7 juni wordt de nieuwe kinderburgemeester bekend gemaakt. Houdt voor meer informatie de site van de gemeente Apeldoorn in de gaten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!