Apeldoorners verdeeld over het hebben van goede voornemens

Zaterdag 9 januari 2016

Door Redactie

Peter Vroon

Nu Gigant geen stadsfeest of nieuwjaarsreceptie organiseerde, besloot de gemeente die taak op zich te nemen. Zo’n nieuwjaarsborrel geeft toch even de gelegenheid om vooruit te blikken op 2016 en eens te kijken naar de goede voornemens die de Apeldoorners hebben. De meningen zijn verdeeld, de een vindt goede voornemens maar onzin en de ander geef aan wel tienduizenden voornemens te hebben.

Evelien Hogeweg: ‘Eigenlijk altijd goede voornemens’

De 57-jarige Evelien Hogeweg vertelt dat ze eigenlijk altijd goede voornemens heeft. ,,Ik doe vrijwilligerswerk bij ’s Heerenloo. Ik werk daar met extra meervoudig beperkten en vindt het bijzonder dat ik hen kan helpen. Door mijn eigen levenservaring weet ik hoe belangrijk het is dat je iets kunt maken van je leven. Vijf jaar geleden ben ik mijn baan kwijt geraakt en heb ik een burnout gekregen. Door er veel over te praten ben ik eruit gekomen, dat was een hele ervaring. Ik hou me ook bezig met LeonReizen, reizen voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar ben ik het hele jaar wel druk mee, dus dat zijn mijn goede voornemens, om me daar allemaal voor in te zetten.”

Jan Kort: ‘1 januari is maar een datum’

,,Ik vind goede voornemens maar onzin”, vertelt Jan Kort (64). ,,Je moet van iedere dag een feestje maken. 1 januari is maar een datum. Als iemand op 23 november bedenkt dat hij wil gaan afvallen, dan moet hij dat op 23 november gaan doen. Zelf ben ik op 23 september 1989 gestopt met roken. Toen heb ik ook niet gewacht op 1 januari. Nee hoor, ik ben daar totaal niet gevoelig voor. Verjaardagen heb ik trouwens ook niks mee. Echt, ik vind 9 januari net zo belangrijk als 7 juli of elke andere datum.”

Gabrielle Nast en Henry Crijnen: ‘Vaker stilstaan bij gezondheid’

,,Ik heb echt wel duizenden goede voornemens”, laat Henry Crijnen (69) weten. ,,Maar als je gezond bent, is de rest alleen maar extra. Dat vind ik belangrijk, dat we allemaal elke dag even stilstaan bij onze gezondheid, want dat is echt niet zo vanzelfsprekend.” Zijn partner Gabrielle Nast (55) is het met hem eens. ,,Onze goede voornemens zijn bijvoorbeeld dat we leuke reizen plannen, dan is het al goed voor ons. We gaan met de camper op pad, onder meer langs de Loire. Liefdevol samenzijn en genieten, daar gaat het om.”

Yamen Waly en Adel Baghdadi: ‘Slechte gewoonten hebben we allemaal’

De Syrische vluchtelingen Adel Baghdadi en Yamen Waly (beiden 25) waren ook aanwezig bij de nieuwjaarsreceptie en vertelden dat ze in hun thuisland ook goede voornemens kennen. ,,Het gaat dan slechte gewoontes. Iedereen heeft die, ik ook”, lacht Adel (rechts op de foto). ,,Ik neem me geregeld voor om te gaan sporten buiten, maar vaak als ik dan wil beginnen, vind ik het te koud en stel ik het weer een week uit.” Yamen kent dat ook wel, maar heeft zichzelf een goed doel gesteld voor 2016. ,,Ik wil dolgraag hier blijven. Ik ben hard aan het werken om Nederlands te leren. In Syrië was ik kok en dat zou ik hier ook graag willen zijn. Later zou ik vertaler willen worden; ik spreek vijf talen, dus kan ik daar gebruik van maken.” Yamen verblijft momenteel bij Margien de Vries (midden op de foto). Zij geeft aan ook niet echt goede voornemens te hebben. ,,Daar ben ik niet zo van, dat dat per se in een nieuw jaar moet. Maar een vluchteling in huis nemen lijkt me al een aardig gebaar. Maar het is niet zo dat ik vorig jaar op 1 januari bedacht dat ik dat in dat jaar wilde doen.”

Foto’s: Peter Vroon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!