Apeldoorn’s vernieuwde Marktplein: Bouw Markthal van start

Maandag 22 mei 2023

Door Redactie

De laatste stap richting het vernieuwde Marktplein in Apeldoorn. Deze week, maandag 22 mei, is er een begin gemaakt aan het grondwerk voor de bouw van de houten Markthal. Dit is een belangrijk punt in de verandering van het centrum, wanneer de hal af is is het vernieuwde Marktplein compleet. De bouw wordt uitgevoerd door een Apeldoorns bouwbedrijf, Draisma.

Het proces rond de bouw

Vanwege de grootte van de hal, kan deze niet volledig op locatie worden gebouwd. Een groot deel wordt in de fabriek in elkaar gezet, hiermee wordt volgens de gemeente geluidshinder en overlast zo veel mogelijk beperkt. Wel geeft de gemeente op haar website aan: “We kunnen dit niet helemaal voorkomen, er zal op een aantal momenten tijdens de bouw extra (bouw)verkeer rijden of een kraan ingezet worden. Draisma Bouw zal er alles aan doen om de overlast te beperken en om betrokkenen zo goed mogelijk te informeren.” Het opbouwen van de constructie van de hal zou zo’n vijf weken in beslag nemen. De werkzaamheden worden van 17 juli tot 14 augustus tijdelijk stilgelegd vanwege de bouwvak in de zomer.

Een unieke hal

De Markthal is om verschillende redenen speciaal en uniek. Een van de redenen is het gebruik van hout als belangrijkste bouwmateriaal, met enkele stalen knooppunten. Dit is vooral bijzonder vanwege de grootte van de hal. Ook maakt het gebruik van deze materialen de hal nog duurzamer, hout is duurzaam en er kunnen zonnepanelen op het dak worden geplaatst. Hierdoor kan de Markthal zonne-energie opwekken. Zo’n hal vind je in Europa, behalve binnenkort in Apeldoorn, nergens anders. Ten slotte is de hal gekozen door de inwoners van de stad zelf.

Bereikbaarheid

Het parkeerhuisje, aan de kant van de Stationsstraat, wordt verbouwd en is tijdelijk niet beschikbaar. Hier afrekenen is dus niet mogelijk, dit kan wel aan het parkeerhuisje bij het Raadhuis. Het stadhuis en de fietsenstalling op het Marktplein blijven bereikbaar tijdens de bouw van de Markthal.

In gesprek met Apeldoorn Direct gaf Jelle Draisma, eigenaar van Draisma Bouw, aan de hal in het najaar van 2023 te verwachten. Meer informatie over de bouw en oplevering van de Markthal kan je vinden op de website van de gemeente Apeldoorn en op de website van Draisma Bouw.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!