Draisma Bouw gaat markthal Apeldoorn bouwen

Woensdag 1 maart 2023

Door Kevin van Es

In 2018 kregen de inwoners van Apeldoorn de kans om te stemmen over de inrichting van het Marktplein. Vier ontwerpbureaus maakten elk een eigen ontwerp voor de nieuwe inrichting van het Marktplein. De markthal, een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau West 8, kreeg de meeste stemmen van de inwoners van Apeldoorn. Het project, dat oorspronkelijk in 2022 opgeleverd zou worden, komt er dit jaar dan echt. Dat laat bouwbedrijf Draisma weten, het bedrijf dat de duurzame markthal gaat bouwen. Jelle Draisma is mede eigenaar van bouwbedrijf Draisma Bouw en vertelt over de plannen.

Het vernieuwde Marktplein

De komst van de markthal staat gepland voor later dit jaar, maar er zijn momenteel tekorten aan materialen waardoor de prijzen van hout en staal erg hoog zijn. Hoewel de markthal nog moet worden gebouwd, is het Marktplein al vernieuwd met nieuwe klinkers, boombakken, lantaarnpalen, bomen en fietsparkeervakken. De markeringen voor de markthal zijn al te zien op het plein en volgens Jelle gaat de bouw van de markthal van start in de week van 18 mei 2023. De eerste zaterdagmarkt vond al plaats op het vernieuwde plein in mei vorig jaar.

Duurzaam

De markthal komt ter hoogte van de Stationsstraat, centraal gelegen op het Marktplein en wordt 17 meter hoog. Jelle vertelt dat de markthal op een duurzame manier wordt gebouw met een houten draagconstructie en PV-panelen op het dak voor het opwekken van stroom. “Hout is van nature een materiaal dat CO2 opslaat en daardoor tijdens de productie, in feite de groei van de boom, CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Een in mijn ogen zeer duurzame keuze door de gemeente Apeldoorn,” aldus Jelle. Een duurzamere bouwkundige oplossing voor een gebouw zoals de markthal is volgens Jelle praktisch onmogelijk.

Een architectonische toevoeging

De komst van de markthal op het Marktplein biedt volgens Jelle vele voordelen voor de stad Apeldoorn. Het overdekte gedeelte van het plein biedt extra evenementmogelijkheden en draagt bij aan de architectuur van het stadscentrum. Daarnaast is er met de boombanken een rustplek gecreëerd voor bezoekers tussen het winkelen door en draagt het vele groen op het plein bij aan een groenere uitstraling van de stad. Jelle raadt dan ook alle Apeldoorners aan om de markthal te bezoeken zodra deze is opgeleverd.

Draisma Bouw laat weten dat de oplevering van de markthal gepland staat voor eind oktober 2023. Neem voor meer informatie over de bouw en oplevering van de markthal een kijkje op de website van Draisma Bouw.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!