Lokaal bier en lagere parkeerprijzen

Dinsdag 11 juli 2023

Door Redactie

Afgelopen donderdagavond kwam de gemeenteraad van Apeldoorn voor de laatste keer dit politieke-jaar bij elkaar. In sneltempo werden bijna 30 voorstellen besproken, slechts vier hiervan hebben het gehaald. Welke voorstellen haalden het en welke niet? In een artikel op De Stentor staan de vier voorstellen naast elkaar.

Zomerreces

Voor de raadsleden is het zomerreces begonnen, op donderdag 7 september staat de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering op het programma. Dit najaar besluit het gemeentebestuur over de begroting voor de komende jaren. Afgelopen week zijn de plannen in grote lijnen uitgezet, ook werden er een aantal hoofdthema’s benoemd.

Voorstellen

Zoals elk jaar komen de politieke partijen met een eigen ‘verlanglijstje’ en dit jaar is geen uitzondering. De gemeenteraad besprak richting de dertig voorstellen. Hieruit maakt het gemeentebestuur de begroting voor de komende jaren op, dit najaar. Ongeveer 25 voorstellen haalden het niet.

Welke voorstellen haalden het wél?

Ademruimte voor ACEC

Goed nieuws voor Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur, kortweg ACEC, en Apeldoornse cultuurliefhebbers: de organisatie heeft weer een beetje kleur op de wangen. Ondanks een buitengewoon positief rapport, stond een deel van de subsidie op spreekwoordelijke ‘losse schroeven’. Dit zou grote gevolgen hebben voor de toekomst van ACEC. Directeur Jasper van der Graaf had er een hard hoofd in maar is opgelucht, zo laat hij weten op LinkedIn: ‘Bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2023 werd Motie M18 ‘Duurzame toekomst voor stichting ACEC’ van GroenLinks Apeldoorn D66 Apeldoorn PvdA Apeldoorn WijApeldoorn met meerderheid van stemmen aangenomen. ACEC Apeldoorn kan de komende jaren door met culturele activiteiten.’

Lunch voor ieder kind

Ook in Apeldoorn hebben we scholen waar kinderen op zitten die opgroeien in armoede. Deze scholen kunnen 13.000 euro tegemoet zien, met dat geld kunnen ze een grote groep leerlingen helpen. Zo kunnen kinderen wiens ouders het financieel zwaar hebben een gezonde lunch krijgen, of wordt er meebetaald aan een schoolreisje. Zo kan iedereen mee op reis. Die 13.000 euro komt deels uit een landelijk fonds. Een aantal Apeldoornse scholen maakt al gebruik van de regeling. De gemeente gaat ook bij andere scholen langs om te vragen of ze willen aanhaken.

Verlaging parkeerprijzen

Het eerste uur gratis parkeren? Met een aanbieding in deze lijn hoopt de gemeente geparkeerde auto’s van straat naar de parkeergarage te bewegen. Andere opties zijn een gunstig maximaal dagtarief of een prijsverlaging op relatief rustige momenten. Maar staat dit plan niet haaks op het zero- emissie beleid in de Apeldoornse binnenstad? Volgens Lokaal Apeldoorn, ChristenUnie en D66 botst dit idee inderdaad met het streven naar een nagenoeg auto-vrije binnenstad. De komende periode wordt een concreet plan uitgewerkt.

Game over Heineken

Is het nog wel ethisch om Heineken te schenken, gezien de berichten over hun langdurige samenwerking met Rusland ondanks sancties? Als het aan de PvdA ligt niet, volgens hen moet de gemeente Apeldoorn stoppen met het schenken van het beroemde biermerk. De voorkeur moet uitgaan naar een lokale brouwer. Dit idee zal worden uitgevoerd, mits er geen andere problemen aan dit voorstel kleven na onderzoek door Burgemeester Ton Heerts en de wethouders.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!