Apeldoornse binnenstad sluit voor sommige voertuigen

Maandag 3 juli 2023

Door Kevin van Es

Rijd jij in een vervuilende vrachtwagen of bestelbus? Dan bestaat de kans dat je vanaf 2025 de Apeldoornse binnenstad niet meer kan betreden. Dit meldt de Stentor in een artikel. Het centrum van de stad wordt een zero- emissiezones voor stadslogistiek, wat betekent er alleen nog maar ondernemers met bestelbussen en vrachtauto’s zonder uitstoot mogen rijden.

De plannen van de gemeente Apeldoorn zijn al een tijdje bekend. De invoerdatum, 1 januari 2025, is landelijk vastgelegd. Naast de gemeente Apeldoorn, zijn er minstens 28 gemeenten die een zero-emissie zone in het leven gaan brengen. Er wordt zelfs al gekeken naar de voorbereidingen in Apeldoorn.

Oplossingen

De zero-emissie zone moet resulteren in een schonere lucht en minder vervoersbewegingen in de binnenstad. Voor ondernemers die hier last van gaan ervaren liggen er meerdere opties. Zo kunnen ze ervoor kiezen om te investeren in een elektrisch- of waterstofvoertuig. Ook centrale bezorgdiensten met elektrisch vervoer, vrachtfietsen of LEVs (Licht Elektrische Voertuigen) kunnen een oplossing zijn. Bestellingen buiten de binnenstad worden samengevoegd en vervolgens door een schoon voertuig op meerdere adressen worden afgeleverd.

Onrealistisch

De regels zijn dus bekend. Marc van Gerrevink is directeur van recyclebedrijf Van Gerrevink, gevestigd in Apeldoorn. Hij omschrijft de plannen van de gemeente als ‘onrealistisch’. “Ik geloof er niks van, het kan niet. De ladingstructuur is er niet, de trucks worden een stuk duurder en de levertijden worden ook heel lastig,” aldus Marc.

Hij benadrukt als recyclebedrijf zeker niet tegen verduurzaming te zijn, verre van zelfs: “Wij zamelden al afval in voordat gemeente zich er in interesseerden. We zijn niet tegen veranderingen, maar het moet wel realistisch zijn.” Het bedrijf onderneemt zelf al actie, zo vertelt van Gerrevink: “Wij werken met 12 concurrenten samen, zo houden we auto’s uit de binnenstad.” 

Het is vrij aannemelijk dat het bedrijf tegen 2025 met een elektrische wagen gaat ophalen. “Die verhoging in de prijs komt dan terug bij afvalstoffenheffing. Dit zullen de klanten van de bedrijven uiteindelijk betalen, wat de strijd van de binnenstad tegen online winkelen nog moeilijker zal maken,” vertelt Marc.

Reactie gemeente

De woordvoerder van de gemeente Apeldoorn vertelt het volgende; “We willen in Apeldoorn stap voor stap toe naar een binnenstad waar ondernemers alleen nog rijden met bestelbussen en vrachtauto’s zonder uitstoot. Dat levert schonere lucht, minder geluid, minder verkeer en een binnenstad die goed bereikbaar en aantrekkelijk blijft op. Zowel voor inwoners als ondernemers. Daarbij past het in de vergroening binnen Stadspark Apeldoorn. “ Daarnaast gaat het volgens de woordvoerder niet alleen om elektrificatie van voertuigen: “Je kan ook denken aan centrale bezorgdiensten met elektrisch vervoer, vrachtfietsen of het bundelen van bestellingen.”

Landelijk Klimaatakkoord

De invoering van de zero-emissiezone komt voort uit het landelijke Klimaatakkoord, zo benadrukt de woordvoerder: “Hier is afgesproken dat de veertig grootste gemeenten van Nederland zo’n zone invoeren. Daarom heeft ook de gemeenteraad van Apeldoorn besloten om een zero-emissiezone in te voeren voor bestelbussen en vrachtwagens.”

Meedenken

De woordvoerder benadrukt dat de gemeente met de ondernemers meedenkt: “We realiseren ons dat het een ingrijpende verandering is voor ondernemers. En dat er vragen zullen zijn. Daarom willen we hen zo goed mogelijk ondersteunen. 2025 lijkt nog ver weg, maar we willen hen nu al helpen hoe je je kan voorbereiden. Daarom gaan we ondernemers helpen met advies, hebben we een zero-emissie-adviseur ingeschakeld en is er een speciaal mailadres voor vragen.”

Stap voor stap

De zone start vanaf 2025. Het overstappen naar zero-emissie gaat stap voor stap. Voor sommigen voertuigen geldt bijvoorbeeld een overgangsfase, afhankelijk van brandstoftype. Uiteindelijk moeten er in 2030 alleen nog uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s in de zone rijden. Daarnaast wordt er inderdaad landelijk gesproken over ontheffingen. Over dit ontheffingenloket en voor wie dat geldt wordt na de zomer meer bekend.

Bewustzijn creëren

“We zijn nu bewust tijdig de communicatie rond deze nieuwe regels gestart. De focus ligt daarbij op bewustzijn creëren en ondernemers helpen,” vertelt de woordvoerder. Zo kan je op doehetzero.nl kijken naar subsidies en fiscale mogelijkheden en kan er een kentekencheck gedaan worden om te controleren of een voertuig in 2025 nog wel de zero-emissiezone in mag. “Deze regeling geldt voor bestelbussen en vrachtauto’s in de binnenstad, niet voor openbaar vervoer of personenauto’s,” aldus de woordvoerder. Over andere zero-emissie zones kan de gemeente nu niets te zeggen.

Meer informatie over de zero- emissiezones vindt je op de website Doe het zero.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!