Apeldoornse bedrijven geven smaak en kleur aan kersvers zomerfestival Rauw

Woensdag 19 april 2017

Door David Levie

Gigant, Sizzles, Central Park, Rocky Fit en Marcel’s Kaas. Deze vijf totaal verschillende Apeldoornse bedrijven verlenen hun medewerking aan een nieuw evenement op het Zwitsalterrein:

Rauw. Rauw komt in de plaats van Zomer op Zwitsal dat vorig jaar eenmalig debuteerde. Organisator Tim Koldenhof schotelt Apeldoorn op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli een pittige mix voor van lekker eten, sport en muziek en kinderactiviteiten. Koldenhof is nog in gesprek met een vijftal andere Apeldoornse/Veluwse bedrijven waaronder brouwerij de Vlijt (Veluwse Schavuijt).  ,,We willen het allemaal zo plaatselijke en regionaal mogelijk inkleuren.’’

Gigant werkt momenteel hard aan de muzikale invulling. Niet makkelijk als rauw het thema is en je ook voor kinderen het nodige op het programma hebt staan. Rauw staat bij Tim Koldenhof vooral voor eerlijk en puur.  Hij komt met concrete voorbeelden: ,,Bij rauw geen springkussens die je overal tegenkomt, maar een zorgvuldig opgebouwde toren van hooibalen. Geen friet, maar in de houtoven gebakken pizza’s. Gezonde broodjes en geen foodtrucks, maar wel een foodtractor waaraan een bouwkeet is verbonden. Er zijn open vuren en alles gebeurt zoveel mogelijk buiten. Valt er regen dan zijn er tenten en hallen. Iedereen zit op z’n Italiaans aan lange, gedekte tafels. Open vuren en sfeerlampen zorgen in de avonduren voor een gezellige sfeer. De nadruk van vrijdagavond ligt op tafelen voor volwassenen, de dag daarop is er ook voor kinderen van alles te beleven. Van moestuintje onderhouden tot broodbakken.

Dat tafelen kan heel simpel met een broodjes, maar wie zich tegoed wil doen aan vlees van het runderras Black Angus op de barbecue, Veluwse bier-kip of oesters met een Veluwse switch en zo’n 50 euro inclusief drank kan en wil besteden is een avondje, ook al is het in de openlucht, onder de pannen. Bedrijven, buurten, clubs en aanverwante teams kunnen zich onder meer inschrijven voor een potje stevig touwtrekken. Rauw dus.

De bekendste naam op het festival is die van de Librije van top-kok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse. Het driesterrenrestaurant uit Zwolle vaardigt hun zoon Jimmy af.  Hij mag op het Zwitsalterrein de culinaire naam van de familie hooghouden. En de prijzen relatief laag.

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!