Apeldoornse clubs en verenigingen steeds vaker in de problemen door vrijwilligers te kort

Vrijdag 10 februari 2023

Door Kevin van Es

Er is een tekort aan vrijwillige bestuurders in Apeldoorn. De leegloop van de bestuurskamer kan een ramp zijn voor verenigingen zoals sportclubs, goede doelen en maatschappelijke organisaties. Veel organisaties zijn wettelijk gezien een stichting of vereniging, een rechtsvorm waarbij het verplicht is om een voltallig bestuur te hebben. Zo’n bestuur bestaat uit minimaal een voorzitter, een penningmeester en een secretaris.

Bestuurskamers stromen leeg

Na de corona pandemie en vanwege de vergrijzing vond er de afgelopen jaren een flinke leegloop plaats in de bestuurskamers. Als gevolg van deze leegloop blijven er weinig vrijwillige bestuurders over. Ook heeft het besturen van een organisatie de laatste jaren imagoschade geleden. Het lijkt een zware taak met veel verantwoordelijkheden waardoor het voor mensen niet aantrekkelijk is om zich aan te melden.

Effect op verenigingen

Ria Aartsen is al negen jaar voorzitter van het bestuur van Stichting Naaste, een vrijwilligersorganisatie die nazorg biedt aan (ex-)gedetineerden in de regio Stedendriehoek. “Het wordt lastiger om vrijwillige bestuurders te vinden. Je ziet dat mensen zich hechten aan hun eigen vrije tijd en druk zijn met andere functies,” aldus Ria. Veel verenigingen en stichtingen overleven door de hulp van vrijwilligers en vrijwillige bestuurdsleden. Ria vertelt: “Niet alle taken binnen de organisaties kunnen worden gedaan door betaalde krachten. Zoveel manuren zijn voor een groot deel van de verenigingen en stichtingen niet betaalbaar. Als alle vrijwilligers stoppen kan onze samenleving niet goed functioneren.”

Zoektocht naar bestuursleden

Het vervangen van de ex-bestuursleden en het vinden van nieuwe bestuurders is tegenwoordig een zware taak. Inmiddels staan er veel vacatures voor bestuurders online. Ook de stichting waar Ria voorzitter is heeft een vacature binnen het bestuur online staan. “Het zoeken van vrijwillige bestuursleden via het internet gaat moeizaam. Die vinden we eerder via ons eigen netwerk vanuit het bestuur. Maar het kan super lang duren tot je überhaupt een reactie krijgt. “Vandaag de dag moet je wel werken om je eigen economische zelfstandigheid te creëren en voor een functie als bestuurslid naast je werk is veel vrije tijd nodig”, aldus Ria.

Vacatures in Apeldoorn

Benieuwd welke vrijwilligersvacatures er bij jou in de buurt open staan? Neem dan een kijkje op de website van Apeldoorn Pakt aan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!