Apeldoornse Dounia Belgharbi is semi-finalist Miss World Nederland 2023

Dinsdag 17 januari 2023

Door Nikki Vredenberg

Miss verkiezingen worden vaak neergezet als vleeskeuringen, gefocust op uiterlijk in combinatie met de uitspraak ‘wereldvrede’. Apeldoornse kandidaat van Miss World Nederland 2023, Dounia Belgharbi, is semi-finalist en vindt dat dit vaak geschetste beeld niet klopt. Uit ruim honderd aanmeldingen zit zij bij de laatste twintig. Ze vertelt over haar deelname, over de échte betekenis van de wedstrijd en over haar strijd tegen voedselarmoede.

2e deelname

Dounia deed al mee aan de vorige Miss World Nederland. Ook toen was ze semi-finalist, maar dit was niet het moment voor haar dus is ze zelf gestopt: “Ik heb het hele traject doorlopen, maar mijn prioriteit lag op dat moment op school. Toen ben ik gestopt zodat ik mij op examen kon focussen.” Toen ze later alle foto’s terugzag van haar ervaring in de verkiezing miste ze het en besloot ze zich opnieuw aan te melden. Na de casting werd ze opnieuw verkozen tot semi-finalist.

Beauty with a purpose challenge

Een belangrijk onderdeel van de verkiezing is ‘beauty with a purpose challenge’. Dit houdt in dat alle kandidaten zich ergens voor inzetten. Elke kandidaat kiest een onderwerp zoals autisme, depressie, burn-out of weer iets heel anders. Vervolgens zullen zij zich hier een jaar lang voor inzetten. Dounia heeft gekozen voor voedselarmoede: “Toen ik tien heb ik met mama voedselpakketten gemaakt en uitgedeeld aan daklozen. Er zaten wat basis dingen in zoals een flesje water, een stuk fruit en een broodje. Voor mij iets heel simpels, maar de mensen die het ontvingen waren zo blij en dankbaar. Dat heeft een grote impact op mij gemaakt.” Volgens Dounia beseffen veel Nederlanders niet hoe goed ze het hebben. Tegelijkertijd verbaasd zij zich over hoeveel mensen in Nederland niet goed te eten hebben.

Voedselarmoede

Dounia zal komend jaar op verschillende manieren geld ophalen wat ingezet zal worden tegen voedselarmoede. Zo houd ze een fotoshoot waarbij meiden tegen een kleine vergoeding opgemaakt worden door haarzelf en daarna gefotografeerd worden door een echte fotograaf. Ook organiseert ze samen met een vriendin een dansworkshop. Om deelnemers en anderen op de hoogte te houden vlogt ze alles. Ze legt uit dat dit niet alleen aan bewustwording bijdraagt, maar ook vertrouwen schept: “Mensen die geld doneren zien het vaak nergens meer terug. Met mijn video’s wil ik graag laten zien wat er gebeurd met het geld en de spullen die mensen doneren.”

Een dansende verpleegkundige

In februari behaald Dounia haar diploma verpleegkunde niveau 4 in Utrecht. “Ik ben hier heel trots op. Docenten hebben nooit in mij geloofd. Ik behaalde niveau twee makkelijk, maar toen ik aangaf direct door te willen naar niveau vier werd dit mij sterk afgeraden. Ik ken mijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen dus heb het advies genegeerd en ben toch niveau vier gaan doen. En nu heb ik bijna mijn diploma,” aldus Dounia. Naast school doet ze aan high heels dansen.

Dounia volgen of steunen?

Op haar Instagram account houdt ze al haar acties bij. Voor vragen of donaties kun je haar via dit account een berichtje sturen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!