Apeldoornse gemeenteraad rent de Midwinter Marathon en steunt Stichting Running Blind

Maandag 30 januari 2023

Door Nikki Vredenberg

Wat begon als een sportieve uitdaging kreeg uiteindelijk een bijzondere dimensie erbij. Twintig leden van de Apeldoornse gemeenteraad gaan de Acht van Apeldoorn lopen tijdens de Midwinter Marathon en zamelen hiermee geld in voor Stichting Running Blind. Initiatiefnemer Peter Kranenburg vertelt over het ontstaan van het idee, over het zijn van een buddy en over de voorbereidingen op deze uitdaging. Ook medeloper Jeroen Stob deelt zijn ervaringen in de voorbereiding op de Acht.

Gemoedelijk en sportief

Peter vertelt hoe het idee ontstond tijdens een gesprek met zijn, toen nog mede raadslid, Marco Wenzkowski: “Wij houden allebei van hardlopen, maar het leek ons mooi om andere raadsleden ook aan het hardlopen te krijgen. We kozen de Midwinter Marathon als doel zodat we ook kunnen laten zien dat de sfeer in de gemeenteraad, ondanks de politieke verschillen, gemoedelijk is.” Ze deden een oproep voor deelnemers en al snel ontstond er een groep van ruim twintig lopers. Sindsdien trainen ze elk weekend samen, onder begeleiding personal trainer Jacoline Wenzkowski die trainingsschema’s maakt en ondersteund waar nodig en mogelijk.

Jeroen benoemt het hardloopvirus wat inmiddels is ontstaan bij de leden: “Er zijn zelfs clubjes die op woensdag extra gaan trainen met elkaar. Als raad zijn we al goed met elkaar onderling, maar dit is wel leuk voor ook het persoonlijke contact en dat bevordert de samenwerking. Ook hierin werk je echt samen naar iets heel moois, schouders eronder en gaan.” Peter ziet dit ook gebeuren: “Je merkt dat de gesprekken op de gang als je wacht op de raadsvergadering nu ook vaker over hardlopen gaan, ‘Heb jij nog getraind?’ of ‘hoe is het met je blessure?’. Dat is leuk om te zien. Tijdens het hardlopen leer je elkaar ook beter kennen op persoonlijk vlak. Dat is erg leuk.”

Stichting Running Blind

Een van de deelnemers is Kirsten Hanekamp. Doordat zij slechtziend is, is hardlopen voor haar niet zelfsprekend. Dit hield niemand tegen. Omdat Kirsten hulp nodig heeft tijdens het hardlopen bekeken ze de mogelijkheden hierin. Zo kwam Peter terecht bij Stichting Running Blind: “Ik heb ze gebeld en ze boden gelijk hulp. Ze kwamen langs voor een clinic waarbij we allemaal konden ervaren hoe het is om te rennen met een buddy. Dan voel je het het vertrouwen wat nodig is. We liepen om pionnen en stapten over hoepels. Alles op het vertrouwen in je buddy. Het is echt een totaal andere ervaring om te rennen zonder zicht om je heen. Het was een nuttige ervaring.”

Crowdfunding: Maak Running Blind zichtbaar!

De gemeenteraadsleden rennen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het goede doel. Met hun sportieve actie halen ze geld op voor Stichting Running Blind om zoveel mogelijk trainingen voor visueel beperkten mogelijk te maken.

De Acht van Apeldoorn

Tijdens dit  jaarlijkse hardloopevenement gaat het gebeuren. Peter loopt als buddy van Kirsten. Een uitdaging waarvoor hard getraind is. De buddy past zich hierbij aan, aan de loper. Peter vertelt: “Ik pas mijn pasfrequentie aan op haar stappen, zelfs mijn armbewegingen pas ik aan. Ik ben tijdens het lopen ook niet bezig met het tempo of met de eindstreep. Ik focus mij op haar. Als het een keer te gezellig is en ik let niet op kan zij zo uitglijden over een putdeksel.” Als buddy is het belangrijk dat je goed oplet op de weg voor je om beslissingen te maken. Loop je om een losse steen of obstakel heen of stap je erover? En zo zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden tijdens het lopen.

Doneren of ook lopen als of met een buddy?

De crowdfunding sluit op 13 februari. Ook doet Peter een oproep naar slechtzienden in Apeldoorn die ook graag willen hardlopen: “Het zou mooi zijn als er een regiogroep kan komen met visueel beperkten en buddy’s die samen kunnen hardlopen en die hierbij ook training kunnen krijgen bij AV’34 of bij een loopgroep.” Ben of ken jij iemand die interesse heeft om gekoppeld te worden aan een buddy of die buddy wil worden? Neem contact op met Peter, Jeroen of een ander raadslid, met Stichting Running Blind of met een loopgroep en atletiek vereniging.

Tijdens de Midwinter Marathon (3, 4, 5 februari) zijn de gemeenteraadsleden zijn te herkennen aan witte t-shirt met een QR code op de achterkant. Via deze code kan er ook nog gedoneerd worden aan Stichting Running Blind.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!