Apeldoornse jeugdtrainer Martijn Jongbloed maakt dromen waar in Deventer

Donderdag 7 december 2023

Door Kevin van Es

Martijn Jongbloed, de gedreven 34- jarige jeugdtrainer bij Go Ahead Eagles, staat op het punt een nieuwe uitdaging aan te gaan. Binnen anderhalf jaar zal hij de rol van Hoofd Jeugdopleiding op zich nemen, een positie die hij niet alleen ziet als een grote verantwoordelijkheid, maar ook als een kans om zijn liefde voor de sport en zijn onderwijskundige achtergrond te combineren.

Met ruim 16 jaar ervaring als jeugdtrainer heeft Martijn een indrukwekkende reis gemaakt. Van zijn eerste stappen als UEFA C (de bevoegdheid voor coaching jeugdselectieteams op niveau) -gecertificeerde jeugdtrainer bij Victoria Boys tot zijn huidige positie als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles onder 21, heeft hij altijd oog gehad voor de ontwikkeling van jonge talenten.

Passie voor Voetbal en onderwijs

De jeugdtrainer loopt naast zijn droomjob bij Go Ahead nog twee a drie ochtenden per week bij zijn andere droomjob, in het basisonderwijs, rond. Voor Martijn is dit geen werk, maar ontspanning. Hij haalt er zoveel positieve energie uit dat hij het als zijn talent beschouwt.

“Het werken met kinderen in het onderwijs is voor mij pure ontspanning. Ik word er gelukkig van. Het geeft me een andere vorm van energie dan het strakke en zakelijke karakter van het voetbal,” aldus Martijn.

De weg naar de top

Martijn’s traject bij Go Ahead Eagles begon bij de onder 13-afdeling. Zijn betrokkenheid en toewijding hebben hem snel op de ladder doen stijgen, van onder 13 naar onder 21. Hij beschrijft zijn ontwikkeling als een intense reis waarin hij niet alleen tactische inzichten verwierf, maar ook als mens groeide. “Bij onder 21 heb ik veel geleerd op detailniveau. Maar mijn hart ligt bij onder 13. Het draait niet alleen om het ontwikkelen van voetballers, maar ook om het begeleiden van jonge volwassenen. Er zit vaak iets onder waarom stille kinderen onzeker zijn, en daar moet je als trainer rekening mee houden.”

Martijn beschouwt zichzelf niet als een ‘people manager’ maar eerder als een ‘mensenmens’. Hij begrijpt het belang van structuur en duidelijkheid, zowel in het voetbal als in het onderwijs. Voor hem is de menselijke kant essentieel, zelfs als de teugels soms moeten worden aangehaald.

“Vroeger, toen ik nog aan de pabo studeerde, stond ik nog als voetbaltrainer voor de klas. Dit moest ik zo snel mogelijk afleren, zo wil je niet overkomen in het onderwijs. Wel is het zo dat ik alles wat ik leer op het veld of in de klas meeneem naar ‘de andere kant’. “Wat bij het ene kind aanslaat, werkt niet bij de ander. Dat is zo in de klas en op het veld,” vertelt Martijn.

Wat hebben deze twee beroepen gemeen? “In de kern gaat het om werken met mensen en kinderen. Op het veld wil ik de mens achter de voetballer zien, in het onderwijs het kind achter de leerling. Wat gaat er in zo’n kind om? Op school werken we dit jaar met de Warm/strict-methode hard op de inhoud en zacht op de mens. Ook binnen de Eagles hebben we het erover gehad hoe we hiermee omgaan. Het is de bedoeling dat de kinderen op school iets leren, maar je wilt in relaties met kinderen ook laten voelen dat je er voor ze bent.”

Toekomst bij Go Ahead Eagles

Met zijn nieuwe rol als Hoofd Jeugdopleiding, die hij per juli 2025 zal bekleden, kijkt Martijn met trots en verwachting naar de toekomst. Hij ziet deze kans niet alleen als een persoonlijke groei maar ook als een mogelijkheid om de jeugdacademie van Go Ahead. De Eagles scoren niet alleen op het veld, maar slaan ook naast het veld hun vleugels uit: “We zijn druk met partnerclubs, geven les op scholen in de regio. We beseffen ons dat onze rol binnen de maatschappij groot is.”

Eagles naar een hoger niveau te tillen

“Ik ben enorm dankbaar voor deze kans. Het voelt als een droombaan, en ik hoop deze passie nog vele jaren voort te zetten. De ontwikkeling van jonge talenten en het bijdragen aan hun groei als mens, dat is voor mij het mooiste wat er is.”

Met een lach op zijn gezicht kijkt Martijn naar wat de toekomst hem en de jeugd van Go Ahead Eagles zal brengen. Zijn enthousiasme en toewijding zijn duidelijk de drijvende krachten achter zijn succesverhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!