Apeldoornse kinderen in nood opvang: TeamUp zoekt vrijwilligers!

Vrijdag 19 april 2024

Door Jasmijn ten Napel

Met de aanhoudende drukte in de asielzoekerscentra staan veel gevluchte kinderen in Nederland in de wachtrij voor psychosociale hulp. TeamUp, een programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child, biedt deze hulp door middel van sport, spel en beweging. Om deze activiteiten in Apeldoorn voort te zetten, zijn er dringend vrijwilligers nodig.

“Als ik de kinderen tijdens de TeamUp-activiteiten zie lachen en plezier maken, word ik een beetje emotioneel en blij tegelijk. Ik weet dat ze veel hebben meegemaakt en dat ze nog steeds met veel problemen kampen. Maar als ik ze dan zo gelukkig zie, word ik daar zelf ook heel blij van,” vertelt Sukran, vrijwilliger bij TeamUp.

De activiteiten worden wekelijks georganiseerd op (nood)opvanglocaties door getrainde vrijwilligers. Deze vrijwilligers spelen een cruciale rol in het bieden van psychosociale steun aan de kinderen. Ze begeleiden de spel- en bewegingsactiviteiten die elk een thema en doel hebben. Zo leren kinderen omgaan met emoties als boosheid, angst en verdriet, maar ook praktische vaardigheden zoals grenzen stellen en samenwerken. Dankzij de non-verbale benadering kunnen alle kinderen, ongeacht hun taal, vanaf dag één meedoen.

“We weten dat sport en spel een geweldige manier zijn om stress en spanning los te laten,” aldus Elin Hofman, kwaliteitsspecialist bij TeamUp. “We hebben een professionele aanpak die op alle locaties hetzelfde is, zodat verhuisde kinderen de activiteiten herkennen. Dit creëert een gevoel van veiligheid en stabiliteit in een omgeving die voortdurend verandert.”

Een waardevolle bijdrage

Gevluchte kinderen hebben vaak traumatische ervaringen opgedaan, zowel in hun land van herkomst als tijdens hun reis naar Nederland. Ook in Nederland kampen ze met stress en onzekerheid, doordat ze bijvoorbeeld vaak moeten verhuizen en geen duidelijkheid hebben over hun toekomst. Voor de verwerking van deze ervaringen hebben ze een veilige plek nodig. TeamUp biedt die veilige ruimte waar kinderen hun stress en spanning kwijt kunnen en weer even kind kunnen zijn. Aanmelden kan via de website van Team Up.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!