Royal Light Festival zet koers naar tweede editie in Apeldoorn

Maandag 5 juni 2023

Door Kevin van Es

Het hoge woord is eruit: er komt een tweede editie van het Apeldoornse Royal Light Festival, zo meldt De Stentor. Ondanks het feit dat het evenement niet volledig zonder slag of stoor verliep, ziet de gemeente toekomst in het kleurrijke festival. Michaela Luttenberg is onderdeel van de projectleiding van het evenement en verteld meer over de afgelopen en de aankomende editie.

Afgelopen editie

De eerste editie, afgelopen maart, werd vormgegeven door zeven lichtobjecten van (inter)nationale kunstenaars. De route van 3 kilometer fungeerde als verbinding tussen Paleis Het Loo en de Apeldoornse binnenstad. Het evenement trok veel bekijks, waar vooraf op zo’n 25.000 bezoekers werd gerekend kwam de inschatting van de politie op 35.000 mensen. Het thema van het festival was duidelijk zichtbaar: “De invulling van de tweede editie met betrekking tot thematiek en route is nog niet bekend. Het wordt vanzelfsprekend een lichtkunstevenement waar we ons weer als groene en royale stad willen uitlichten,” aldus Michaela.

Subsidie

Het festival heeft aardig wat gekost. Er is in totaal richting de 480.000 euro uitgegeven om de lichtshow te realiseren. De opbrengsten van het evenement bleken 55.000,- euro minder dan verwacht. Vanuit de gemeente Apeldoorn kwam 400.000,- euro subsidie, daarna telde ze nog 18.000,- extra neer. Dit geld was nodig vanwege de aangescherpte veiligheidseisen. De overige 37.000,- euro die tekort is komt voor rekening van de initiatiefnemer, Apeldoorn Partners (organisatie voor integrale citymarketing).

Opschalen naar de Veluwe

Uit het evaluatierapport kwam de conclusie dat het Royal Light Festival ‘in potentie alles in zich heeft voor opschaling naar de Veluwe’ naar voren. Dit houdt in dat er ook buiten de binnenstad werken kunnen komen. ‘Daarmee verbinden we Apeldoorn als stad met haar dorpen aan en wordt het nog meer een festival van ‘heel Apeldoorn’ waar de groene en royale merkwaarden nog beter tot uiting komen.’ Michaela kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen editie: “Van de bezoekers die de tijd namen om een enquete in de vullen, kregen wij een 7,5. Als organisatie mogen wij enorm trots zijn op dit cijfer. Het evenement moet jaarlijks groeien. Dit is een langetermijn evenement, waarin we kunst en cultuur verbinden op laagdrempelige wijze. Je wandelt langs belangrijke, veelzeggende plekken in Apeldoorn.”

Geen balans

Tijdens het evenement was al te horen dat veel bezoekers de balans in de werken en de route misten. Met name tussen de kunstwerken bij Paleis Het Loo, Loolaan tot de Grote Kerk en het Oranjepark zat veel ruimte. “We kijken extra naar de spreiding, alle punten worden opnieuw herzien en bekeken, waar nodig worden verandering toegepast,” meldt de mede-projectleider.

Onduidelijkheid

Het was dus aardig druk tijdens de eerste editie, toch verliep het evenement niet helemaal gestroomlijnd. Er was onduidelijkheid tussen de gemeente en de productiemaatschappij en een aantal vergunningen werden verkeerd aangevraagd. Vanwege de schappelijke houding van de gemeente Apeldoorn hebben de bezoekers niets gemerkt van de onrust. De inkomstenkant, bijdragen vanuit het bedrijfsleven, zijn op voorhand te royaal ingeschat. De organisatie kon geen beroep doen op fondsen, vanwege het late besluit om het festival te houden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!