Feestelijke opening eerste editie Royal Light Festival

Donderdag 16 maart 2023

Door Nikki Vredenberg

Omringd door duizenden mensen onthulde burgemeerster Ton Heerts woensdagavond het eerste lichtkunstwerk. In een erorme stoet beleefden de bezoekers van de eerste editie van het Royal Light Festival de zeven lichtkunstwerken en de verhalen die zij vertelden over Apeldoorn. Onder de kraakheldere sterrenhemel liep de Loolaan vol met voetgangers de bruisende binnenstad in. En dat op een ‘gewone’ woensdagavond. 

Samen vrij zijn

De zeven lichtkunstwerken van verschillende (inter)nationale en lokale kunstenaars vertellen het verhaal van de rijke koninklijke geschiedenis van Apeldoorn. Zo start de route logischerwijs bij Paleis het Loo waar de koninklijke geschiedenis van Apeldoorn tot leven komt. Omringd door vogelgeluiden die horen bij de 300 lichtgevende vogels van kunstenaar Rogier van der Heide, gaat de weg verder naar De Naald. Dit monument, dat in honderd jaar geleden werd geschonken door de inwoners van Apeldoorn aan Koningin Wilhemina en Prins Hendrik, staat symbool voor saamhorigheid. Ditzelfde gevoel brengt stadsrapper Marcos terug met zijn rap ‘Zeg het’ over respect en de kracht van samenzijn. 

Een unieke kans

Mirjam Bosch, van Apeldoorn Partners benoemt dat we als Apeldoorners de snelweg naar het Westen vaak eerder weten te vinden dan de weg over de Koninkijke Loolaan. De laan,  die de Oranjes ontelbare keren naar de binnenstad heeft geleid, verwelkomt de inwoners en bezoekers deze week met een monumentale stadspoort. De majestueuze stadspoort ‘Welkom’ is ontworpen door Rogier en benadrukt de afwezigheid van een stadsmuur of stadspoort doordat Apeldoorn nooit stadsrechten heeft gekregen. 

Mooist verlichte stemlocatie van Nederland

Het Royal Light Festival deelde haar feestelijke opening met de verkiezingen. De lichtshow ‘A Royal Treat’ maakte het stemmen extra bijzonder want dankzij de betoverende creatie van van Michel Suk is De Grote Kerk verkozen tot de mooist verlichte stemlocatie van Nederland. De mensen kwamen van alle kanten om het spectakel te beleven of om hun stem op een magische plek uit te brengen.  

Zo is er maar één

Hoewel het Royal Light Festival het derde lichtfestival in Nederland is, biedt Apeldoorn iets unieks. In plaats van simpelweg kunstwerken met een verhaal op willekeurige plekken te plaatsen, vertellen de werken in Apeldoorn het verhaal van specifieke, belangrijke locaties. Bovendien werken (inter)nationale kunstenaars hier samen met jonge kunstenaars, wat een bijzondere dynamiek creëert. De kunstenaars, die wereldwijd hun werken hebben gemaakt en gepresenteerd vinden Apeldoorn een bijzondere plek. Zo toont de Franse Cindy Lo al jaren haar kunst op het Sharjah Light Festival in de Verenigde Arabische Emiraten, maar ziet in Apeldoorn iets unieks. Ze legt uit: “Het is bijzonder hoe je hier uren kunt rondwandelen in het bos terwijl je ook zo weer midden in de binnenstad staat.” De organisatie hoop ook om de eerste zijn met een Lighttour op de fiets. 

Laat je schaduw achter

De verbinding tussen Paleis het Loo en de binnenstad wordt extra benadrukt met het laatste deel van de route die je dwars door de binnenstad leidt. Het kunstwerk van Angela Chong ‘C/C’ heeft de hele wereld al gezien en vind je nu middenin Apeldoorn, op de hoek van de Deventerstraat en de Hoofdstraat. De interactieve lichtshow verwondert zowel overdag als ‘s avonds. Als afsluiter van de beleving maak je zelf onderdeel uit van het kunstwerk ‘Shadow me’ door Rogier. 

De eerste van velen

De eerste editie van Royal Light Festival is tot en met zondag 19 maart te beleven. Daarna is het aftellen tot de volgende editie, met een ander thema vol waarbij lichtkunstwerken weer nieuwe verhalen vertellen. 

Beleef het Royal Light Festival

Het lichtfestival is geschikt voor jong en oud, gratis toegankelijk. De route is drie kilometer lang en het advies is om te starten bij Paleis Het Loo. Ieder kwartier rijden er gratis pendelbussen tussen het begin en einde van de Loolaan. Alle kunstwerken hebben een audiofragment die je kunt beluisteren via de QR code bij het lichtkunstwerk of de website. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!