Apeldoornse scholieren in beweging door SmartBreak

Woensdag 8 februari 2023

Door Kevin van Es

Kinderen op Apeldoornse basisscholen kunnen dankzij SmartBreaks tussen de lessen door even hun energie kwijt, om zich daarna weer beter te concentreren op het leren. SmartBreaks zijn korte video’s die ervoor zorgen dat kinderen zich in vijf minuten kunnen uitleven en opladen. Basisschool De Korenaar is één van de 64 scholen in Apeldoorn die gebruikgemaakt van SmartBreaks. Niels van Leeningen is docent op de Korenaar. Hij geeft les in de klas en in de gymzaal en pleit al jaren voor meer beweging tussen de lessen door. Niels fungeerde als schakel tussen SmartBreaks en de gemeente en vertelt over dit proces.

SmartBreaks in Apeldoorn

Niels legt uit waarom deze SmartBreaks tijdens een schooldag belangrijk zijn: “Kinderen zitten vaak bijna de hele schooldag stil. Er wordt hard geleerd en de leerlingen schakelen van het ene vak naar het andere vak. Dit vraagt wat omschakeling van de klas, even wat actiefs tussendoor doen kan helpen de concentratie terug te pakken,” aldus Niels.

De organisatie JOGG streeft voor een gezonde maatschappij. Apeldoorn is een JOGG gemeente wat betekent dat zij staan voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. Om de SmartBreaks te promoten op basisscholen heeft het team van JOGG, Niels benaderd om een filmpje op te nemen in de klas. Dit promofilmpje is te zien op de website van gemeente Apeldoorn en werd positief ontvangen door veel Apeldoornse basisscholen. Tot nu toe hebben 64 scholen zich aangemeld. Niels vertelt: “De gemeente Apeldoorn heeft gratis SmartBreaks abonnementen aangeboden die twee jaar te gebruiken zijn. Dit is een mooi initiatief vanuit de gemeente om de jeugd meer te laten bewegen op school.”

Eigen invulling

De Eben Haëzerschool is een basisschool in de wijk de Maten die geen gebruik maakt van SmartBreaks. Henk van de Weerd is teamleider op deze school en geeft les aan groep acht. Hij legt uit: “We zijn eigenlijk niet van plan om SmartBreaks aan te schaffen. We hebben een goede eigen invulling,” aldus Henk. Hij geeft aan dat er op de Eben Haëzerschool een eigen energizer is ontwikkeld: “Wij maken al jaren gebruik van vijf minuten kaartjes. Hier staan leuke en efficiënte kleine opdrachtjes op die zorgen voor afwisseling in de les.” Een andere reden voor hen om het aanbod vanuit de gemeente af te slaan is volgens Henk de onbekende inhou van de videos: “We weten als docenten op voorhand niet wat de inhoud van de video’s is. Met onze eigen kaarten hopen we meer grip op de inhoud te houden.”

Effect in het klaslokaal

De SmartBreaks hebben volgens Niels een positief effect: “De kinderen op onze school zijn super enthousiast. De boven- en onderbouw vinden het heerlijk om vijf minuten lang actief te zijn op het moment waar ze normaal zitten te wachten. Na de vijf minuten zijn de meeste leerlingen weer terug in hun concentratie,” vertelt Niels. Ook de beweegmomenten op de Eben Haëzerschool doen de kinderen goed. Henk vertelt: “De vijf minuten kaarten zijn geen wondermiddel, maar het helpt de leerling wel om de concentratie vast te houden”.

Een gezonde toekomst

Meer bewegen in de klas is gezond. JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) werkt aan een gezonde omgeving. Zeker voor de jeugd in Apeldoorn moet een gezonde levensstijl iets heel normaals worden. Daarom is Apeldoorn sinds november 2014 JOGG- gemeente. Samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de Gezonde School en Sportservice zetten ze zich in voor de gezondheid van de Apeldoornse jeugd.

Smartbreaks proberen

Basisscholen die zich alsnog willen aanmelden voor Smart Breaks kunnen dit doen op de website van gemeente Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!