Apeldoornse sporthelden gehuldigd

Woensdag 29 januari 2014

Door Bart Lauw

Peter Vroon

Afgelopen zaterdag werden de verkiezingen van de sportman, de sportvrouw, het sporttalent en de sportploeg van 2013 gehouden. De locatie was, hoe kan het ook anders, onze prachtige Apeldoornse sporttempel Het Omnisportcentrum.

De verkiezing, in de goed gevulde businesslounge, begon met het bekend maken van het sporttalent 2013. Er waren drie genomineerden. Biathleet Nigel de Jong, trampolinespringer Max van Langen en motorcrosser Freek van der Vlist streden om deze felbegeerde titel. De man die zijn naam verbonden heeft aan deze talentenprijs, de heer Beelaerts van Blokland, reikte de prijs uit en liet zien nog niets aan zijn verbale gaven en humor verloren te hebben. De oud-burgemeester van Apeldoorn kreeg diverse malen de lachers op zijn hand tijdens de uitgebreide introductie. Winnaar in deze categorie werd motorcrosser op de 125 cc in de MX 2-klasse Freek van der Vlist die, speciaal voor deze verkiezing, zijn training in Spanje onderbrak om in het Omnisport aanwezig te zijn. Alle genomineerden werden overigens ook nog eens beloond met een heuse sportpenning.

Vervolgens was er een sportquiz waarbij drie sporters ieder een team formeerde met een politicus en zij antwoord dienden te geven op vragen over Respect en Fair Play in de sport. De vragen werden gesteld door de immer enthousiaste oud Apeldoorner Herman Hobert die ook bekend is als voetbalcommentator bij Eurosport en grondlegger van het project Jeugdsport Apeldoorn. Winnaar van de quiz werden wethouder Nathan Stukker en Atlete Jip Vastenburg.

Hierna werd het weer tijd voor de verkiezingen en ditmaal ging het om de sportvrouw van het jaar 2013. Genomineerd waren Wegwielrenster Vera Koedooder, Karateka Kimberly Oosterveen en atlete Jip Vastenburg. Niet geheel onverwacht mocht de laatste de beker in ontvangst nemen. Vastenburg won dit jaar goud op de 5000 meter bij de junioren en liet diverse malen internationale toppers achter zich bij een toernooi in Dublin. Ook brak zij juniorenrecords op de 3000 meter en 5000 meter.

Na een muzikaal intermezzo en een korte pauze werd de sportman van het jaar gekozen. Genomineerden waren atleet Bas Markies, karateka René Smaal en atleet Eelco Sintnicolaas. Winnaar werd, voor de derde keer na 2010 en 2012, zevenkamper Eelco Sintnicolaas. Sintnocolaas had een prima jaar door de Europese titel indoor naar zich toe te trekken en vijfde te worden bij de wereldkampioenschappen in Moskou. Helaas was de winnaar ziek, maar een trotse zus nam de honneurs voor Eelco waar en nam zodoende de bokaal in ontvangst.

Het volgende onderdeel van de agenda bevatte een sportdebat met lokale lijsttrekkers. Ik ga hier verder weinig woorden over spuien. Eerste reden hiervoor is dat schrijver dezes een actief lid is van een politieke partij en elke politieke quote wellicht als niet objectief zou kunnen worden geïnterpreteerd. Tweede reden is dat ik ook niets kán zeggen, omdat het debat meer een vraag en antwoordspel was tussen het sportcampagneteam, met o.a. FNV voorzitter en oud Apeldoornse Boys voorzitter Ton Heerts, oud AGOVV voorzitter Victor Doorn en enkele Apeldoornse topsporters, met aan de andere kant de politici. Door de beperkte tijd en de deelname van veel te veel mensen ging het nimmer de diepte in, werd het geenszins een debat en bleef het allemaal in algemeenheden hangen. Dat lag niet aan de deelnemers en ook zeker niet aan de charmante gespreksleiding van Saskia Paulissen, maar meer aan de opzet van het ”debat”. De derde reden dat ik ook niet op de politieke bijdrage in wil gaan is wellicht wel de belangrijkste reden, namelijk dat mijns inziens deze dag voor de sport en de sporters is bedoeld, en niet de, met alle respect uitgesproken, bobo’s, politici of bestuurders, centraal dienen te staan. Natuurlijk is het belang van functionarissen, de politiek en bestuurders van eminent belang voor de sport, zowel de breedtesport als topsport, maar laten we nimmer uit het oog verliezen dat de sporters de prestaties dienen te leveren en aldus de extra aandacht op zo’n dag het meeste verdienen.

Het laatste deel van deze dag was de bekendmaking van de sportploeg van het jaar. Genomineerd in deze klasse waren de dames volleybalsters van Alterno, de zaalvoetballers van WSV en de dammers van Damclub Apeldoorn. Het was voor niemand een verrassing dat de dames van Alterno glorieus tot winnaressen werden gekroond. Sportwethouder Johan Kruithof mocht hen feliciteren met dit heuglijke feit. Hij vergat daarbij de dames te trakteren op een kampioenschapszoen, maar de beker werd wel aan de stralende dames overhandigd. De winnaressen behaalden in 2013 de nationale beker en werden in de eredivisie nipt tweede achter Sliedrecht Sport. Extra bijzonder was dat de dames na de hudiging meteen weer een wedstrijd hadden te spelen. Stadsgenoot Dynamo werd met 3-0 verslagen.

Gedurende het hele programma, en ook tijdens het informele deel erna, werd in het Omnisport een groot atletiekevenement gehouden. Vanaf het balkon van de businesslounge kon je de wedstrijd uitstekend overzien. Het was frappant te constateren dat slechts weinig bestuurders, politici en andere sportieve hoogwaardigheidsbekleders hier gebruik van maakten. Ondanks alle mooie woorden gedurende de hele dag hoop ik niet dat dit een voorbode is voor de nabije toekomst. Maar op basis van het feit dat ik heel vaak de zin ”Sport is verbinding en onmisbaar voor de samenleving” heb gehoord denk ik, hoop ik en verwacht ik, dat mijn cynische constatering niet op realisme is gestoeld. Mijns inziens is sport, zowel breedte- als topsport, net als kunst en muziek, voor zowel mens als gemeente als een auto zonder stuur, dus laten we daarin ook blijven (be)sturen in de toekomst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!