Art factory in CBK

Maandag 12 april 2010

Door Stadsmens

De komende donderdagen 15 en 22 april bent u tijdens de Synté Art Factory van harte welkom om eenvoudige Art Bags van gerecycled materiaal te maken. Deze Art Bags passen binnen het kader van Fast Design vs. Slow Fashion. Dit onderwerp is een studiethema van Synté. De Art Factory wordt gehouden om geïnteresseerden op een creatieve manier kennis te laten maken met dit boeiende thema.

Fast Design is een term die wordt gebruikt om kleding collecties die zijn gebaseerd op de meest recente modetrends te beschrijven. Vaak worden deze trends opgepikt tijdens Fashion Week. Deze trends zijn ontworpen en snel en goedkoop vervaardigd zodat de consument er volgens de laatste trends kan bijlopen tegen een lagere prijs. Deze filosofie van snelle productie tegen een betaalbare prijs wordt gebruikt in grote retailers zoals H&M, Forever 21, Zara en Primark. Deze winkels werken op een high-speed business model waar kleding en accessoires orders worden verstuurd en nieuwe zendingen aankomen in bijna elke dag van de week, waardoor consumenten steeds opnieuw de laatste trends kunnen aanschaffen. Het systeem is ideaal voor consumenten die zich willen uitleven in een trendy look zonder te veel te betalen. Vaak worden deze trends gekopieerd en nagemaakt van bekende designers. Bijvoorbeeld, een goedkope reproductie van het Dolce & Gabbana cocktail jurk die Megan Fox droeg bij de MTV Movie Awards. Deze jurk wordt een paar weken later aangeboden in winkels zoals H&M en Zara.

Slow Fashion gaat over beter ontwerpen, produceren, consumeren en leven. Het principe is niet op tijd gebaseerd maar op kwaliteit. Het is een benadering waarin ontwerpers, inkopers, retailers en consumenten zich meer bewust zijn van de impact van producten op arbeiders en gemeenschappen. Het biedt leveranciers de kans orders zorgvuldig in te plannen, een reële inschatting te maken van het aantal benodigde arbeiders en te investeren in de lange termijn. Er worden minder kleren gemaakt, maar die zullen wel van hogere kwaliteit zijn en ´langzaam geconsumeerd´ worden. Een eerlijkere verdeling van de winkelprijs over de hele toeleveringsketen is een belangrijk onderdeel van deze op kwaliteit gebaseerde benadering. Slow design gaat over een rijkere interactie tussen designer en arbeider, arbeider en kledingstuk, kledingstuk en gebruiker. Slow Fashion biedt een glimp van een andere en duurzamere toekomst voor de textiel- en kledingindustrie, en een kans op een manier van zakendoen die zowel de belangen van consumenten als van milieu en arbeiders respecteert.”

Voor wie is de Synté Art Factory?

Iedereen die creatief is en van ontwerpen houdt is welkom op de Art Factory. Mocht u zelf geen Art Bag willen maken dan kunt u materiaal inleveren en zien hoe dit wordt omgevormd tot een Art Bag.  

Programma

14.00 – 14.15 Ontvangst en inleiding Fast Design vs. Slow Fashion.

14.15 – 15.45 Zelf Fast Design uitvoeren d.m.v. het zelf maken van Art Bags of bijdragen aan Fast Design principe d.m.v.       het inleveren van materialen.

15.45 – 16.00 Kleine enquête over wat je de voor- en- nadelen van Fast Design vs. Slow Design vindt.

16.00 Afsluiting

Wanneer: donderdag 15 of 22 april

Aanvang 14.00 uur

Waar: CBK Café, ACEC gebouw, Roggestraat 44 te Apeldoorn

Kosten: u kunt geheel kosteloos deelnemen aan de middag

Meedoen inschrijven kan op  www.SYNTE.info 

Geschikte materialen kranten, reclamefolders, oud papier, plastic tassen enz.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!