Bas Westebring en Bettina Regeling-Cabrera winnen Oranje ThuisKunstwedstrijd

Dinsdag 27 april 2021

Door Redactie

Stichting Oranjefeesten schreef samen met CODA, ACEC, Gigant, Royal Talens en de Klup Apeldoorn de ‘Oranje ThuisKunstwedstrijd’ uit om Apeldoorn toch oranje te kleuren op Koningsdag. De inzendingen laten volgens de jury een mooie variëteit zien in leeftijd, achtergrond, materiaal en maatschappelijke opvatting. De kunstwerken lopen uiteen van uitbundig tot verstild, van individualistisch tot collectivistisch. Het onderstreept een inclusief Apeldoorn. De kwaliteit van de inzendingen heeft de jury positief verrast.

Winnaars

De Oranje Thuiskunstwedstrijd heeft winnaars in 2 categorieën: jeugd en volwassenen. Apeldoorners mochten voor de wedstrijd van alles maken: schilderijen, tekeningen, textiele werken, een lied, foto’s, een dans of iets anders. Om in de prijzen te vallen, moest het kunstwerk aan bepaalde criteria voldoen, namelijk: het kunstwerk laat het thema ‘Oranje’ goed terug zien, het werk moest origineel zijn, duidelijk een eindproduct en moest indruk maken en inspireren.

Jeugd

In de categorie Jeugd heeft Bas Westebring de eerste prijs gewonnen. Zijn karikatuur van de Koninklijke familie is humoristisch en hij weet volgens de jury met zijn 12 jaar al goed een treffend beeld neer te zetten. “Kunst mag prikkelen en dat doet dit werk. Het zet ons denken in gang.” Bas had het totaal niet verwacht: “Ik vind het heel leuk dat de jury het leuk vindt. Ik hoop dat nu meer mensen mijn tekening gaan zien en dan ook meer gaan tekenen!” De tweede prijs gaat naar Tessa Aberson. Ze heeft volgens de jury een prachtig portret gemaakt van de koning. “En dat is niet gemakkelijk. Een knappe compositie. De ingrediënten van Koningsdag zijn goed verbeeld.” De derde prijs gaat naar Max Kneefel. “Een beeldend kunstenaar in de dop. Hij heeft een kroon gemaakt, wat haast een sieraad lijkt. Hij heeft klei, verf en steentjes gebruikt.” Indy stuurde een TikTok filmpje in waar de jury erg van heeft genoten. Helaas viel ze niet in de prijzen, maar toch een eervolle vermelding.

Volwassenen

De eerste prijs in de categorie Volwassenen gaat naar Bettina Regeling-Cabrera. Zij heeft een adembenemend kunstwerk gemaakt. “Een miniatuur met grote zeggenschap. Een klein juweeltje op een tere achtergrond”, meldt de jurywoordvoerder. “Op 3 ganzenveren heeft zij geschilderd wat Koningsdag voor haar betekent.” Bettina: “Ik heb geschilderd vanuit het hart. Ik wil mensen bereiken met de gedachte van samenzijn. We moeten gewoon samenzijn. Ongeacht je afkomst, geloof of wat dan ook.” De tweede prijs is gewonnen door Mirjam Berkhout. “Haar schilderij geeft een universeel en tijdloos beeld van vrijheid en bevrijding. Het werk raakt in deze tijd, omdat we ons dit beeld haast niet meer kunnen voorstellen.” De derde prijs gaat naar Ans Spoelder met acryl op linnen. “Haar techniek is prachtig. Het beeld heeft iets treurigs en troostrijks tegelijkertijd. Dat contrast raakt.”

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding gaat naar Petra van den Broek. Zij verrast door haar originele invalshoek: de onderwaterwereld viert ook Koningsdag: ‘Oranjefeest beneden’. De dieren vieren ook mee. De verschillende kunstvormen in de collage met een mooi kloppend gedicht is erg leuk. Petra heeft autisme en een verstandelijke beperking, maar weet met haar gedicht dit coronatijdperk mooi te treffen.

Expositie

Vandaag, op Koningsdag, worden 18 werken geëxposeerd bij CODA. Iedereen kans langslopen en de kunstwerken in de etalage bewonderen. De jury heeft de kunstwerken geselecteerd op variëteit. Zowel in kunstwerk als in de achtergrond van mensen. De expositie is te bezichtigen tot en met 3 mei.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!