Beeldbepalende rol ACEC kunst openbare ruimte

Vrijdag 18 januari 2019

Door David Levie

David Levie

ACEC gaat in de nabije toekomst een belangrijke rol spelen op het gebied van kunst in de openbare ruimte. Ook kunst met betrekking tot groen en landschap is een belangrijke pijler onder het culturele bolwerk. Gisteren hield ACEC-directeur Gerrit Steenbergen een toelichting op zijn  plannen tijdens een informele bijeenkomst met Apeldoornse raadsleden. Daarin waren ook de plannen opgenomen die gemeente Apeldoorn met ACEC heeft en waarvoor in het kader van de MPB (meerjarenbegroting) 250.000 euro is vrijgemaakt.

Het college heeft ACEC een prominente rol toebedeeld zodra die 250.000 euro straks besteed moeten worden. Zo is ruimte voor vernieuwende en  kwalitatief hoogstaande exposities, een verruiming van het programma-aanbod en een adviserende rol als het gaat om de aankoop en plaatsing van kunstwerken in de openbare ruimte, zowel in het stadscentrum , als in de wijken en de dorpen.

ACEC kan als de laatste financiële plooien zijn gladgestreken nog voor 1 februari een bedrag van 180.000 euro tegemoet zien om gedurende drie jaar alles in goede banen te leiden. Steenbergen geeft leiding aan de nieuwe ontwikkelingen en krijgt daarbij steun van zijn naaste medewerkers Jasper van de Graaf en Marco Bod. Van der Graaf was jarenlang de belangrijkste cultuurambtenaar in Apeldoorn en daarnaast is hij niet alleen beeldend kunstenaar maar ook een expert op het gebied van kunst in de openbare ruimte en het in het organiseren van tentoonstellingen. Ondernemer Marco Bod is eigenaar van Buro Vrijetijdswerk en heeft zich ontwikkeld tot een specialist op het gebied van festivals en evenementen. ACEC is voor Bod net als voor Jasper van der Graaf vanaf het begin van dit jaar zijn thuisbasis.

Als het aan Steenbergen en de zijnen ligt groeit ACEC uit tot het epicentrum van alles wat met eigentijdse kunst, op het terrein van kunst in de openbare ruimte en de relatie tussen kunst en groen en landschap heeft te maken. Binnen drie jaar wil ACEC die beeldbepalende positie in heel Oost-Nederland gaan innemen. ACEC heeft daarbij de steun van diverse partijen in Apeldoorn waaronder CODA.

Kruispunten

ACEC wil onder meer blinde vlekken in de stad gaan opvullen met opvallende en spraakmakende kunstwerken. In de ogen van Steenbergen  zijn de Kus (Stationsplein) en Hert en Jager (Beekpark) daar goede voorbeelden van. De adviezen en begeleiding richten zich onder meer op locaties die straks op de schop gaan zoals de Asselstraat en belangrijke kruispunten waarin de gemeente gaat investeren. Ook in de wijken en de dorpen zal de invloed van ACEC merk- en tastbaar zijn. ,,Waarbij we onder meer oog hebben voor het verleden en de relatie met de omgeving.’’

Apeldoorn heeft volgens ACEC een aantal sterke punten. Steenbergen: ,,Denk aan al het groen, het Loo, de parken en tuinen van particulieren. Maar er is nog veel voor verbetering op het gebied van de leefomgeving vatbaar. Er zijn nog te veel zesjes en te weinig achten zoals het Amaliapark aan de Brinklaan. We willen korte lijnen met de mensen die hier wonen en met hen in gesprek gaan. We zullen zichtbaar zijn en via mail en telefoon bereikbaar om met mensen in gesprek te kunnen gaan. Zo kunnen we z’n allen Apeldoorn onder de aandacht brengen en vooral leefbaarder én mooier maken.,’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

ACEC Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!