Beestachtige avond voor katliefhebbend Apeldoorn tijdens CatVideoFest in Gigant

Zaterdag 5 oktober 2019

Door Marieke Nuijten

Wát een hondenweer en dát op dierendag! Was het de druilerige herfstdag die katliefhebbend Apeldoorn gisteren, vrijdag 4 oktober, naar Gigant bracht? Ruim 100 kattenliefhebbers trotseerden de buien en streken met een nat pak neer in de filmzaal van Gigant. Verbroederd keken zij samen naar kattenfilmpjes op het witte doek. Om een zo breed mogelijk publiek de kans te geven het event bij te wonen, stelde Gigant haar filmzaal zowel ’s middags als ’s avonds open.

Je kan er maar druk mee zijn. Jaarlijks stelt CatVideoFest een compilatie samen van de meest grappige, schattige en klungelige kattenfilmpjes. En dat is nog niet alles. Over de hele wereld wordt deze compilatie vervolgens uitgezonden. Kan je je normaal uren achter je laptopscherm vermaken met dit soort vermakelijke filmpjes, nu betalen mensen om ze te zien. De opbrengst van de betaalde kaartjes gaat wereldwijd naar een organisatie of goed doel welke zich inzet voor dierenwelzijn. Gigant stort van ieder verkocht kaartje 1 euro naar Dierenasiel de Kuipershoek.

Het publiek dat op de kattenfimpjes afkwam was zeer divers te noemen. Man, vrouw, jong en oud, want zeg eens eerlijk, wie is er nu niet dol op die eigenwijze beestjes? ,,Thuis hebben we 3 katten: Tommy, Sam en Elmo”, vertelt Saar Van den Berg (6). ,,Die doen ook weleens maffe dingen.” Dat we de gezelschapsdieren over de hele wereld kunnen waarderen, werd goed duidelijk tijdens de film. De filmpjes die ingezonden waren voor het samenstellen van de ‘CatVideoFest’ kwamen vanuit alle windstreken. ,,Wist je trouwens dat er in Taiwan een dorp bestaat waar wel 200 katten leven”, meldt Marianne Haarsma (42). Het betreft een oud mijndorpje in het dorp ‘Houtong’. Toen de mijnen in 1990 gesloten werden vertrokken er veel mensen uit het dorp. De katten van de bewoners bleven achter en worden nu omarmd door massa’s toeristen.

Er vlogen een hoop oeh’s en ah’s door door de theaterzaal tijdens de 70 minuten durende film. Naast veel kittens wisten ook een paar gehandicapte katten het hart van de kijker te stelen. Zo maakte het publiek kennis met ‘Oscar de blinde kat’. Een vrolijke viervoeter die door een aangeboren oogafwijking niets ziet. Maar zijn beperking maakt hem niet minder lief of grappig dan de rest van zijn soortgenoten. In tegendeel, Oscar heeft al meermaals prijzen in de wacht gesleept, heeft zijn eigen social media kanaal én had zijn eigen merchandise lijn. Op de vraag of de bezoekers zelf ook bekende katten volgden antwoordde de 36-jarige Lloret Sarelse: ,,Ik volg er een aantal. Mijn eigen drie potige kat heeft ook zijn eigen Facebookpagina ‘Koning Marv’.”

Na het zien van alle huis- tuin- en keuken katten werd het tijd voor wat groter werk. Ook de ‘Big Cats’werden onder de loep genomen. Reageren zij net zoals kleine katten op bijvoorbeeld een kartonnen doos? En jawel hoor, ook deze ‘poezen’ nestelen zich mal al te graag in een kartonnen doos. Maar wát is dat nu toch, die aantrekkingskracht tussen mensen en katten? Waarom hebben vandaag ruim 100 mensen een kaartje gekocht om samen oehh en ahh te roepen? Gerrit Stevens (76): ,,Ik ben sinds enkele jaren weduwnaar. Ik ben blij dat ik mijn kat ‘Klaas’ in huis hebt. Door hem is het huis veel minder leeg.”

Zo had iedereen zijn of haar eigen reden om CatVideoFest te bekijken. Uit herkenning, verveling, liefde voor katten of om gewoon even iets anders te zien dan alle narigheid om ons heen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Film Gigant Apeldoorn Horeca

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!