Ben uit huis gezet, maar naar Omnizorg om te slapen, never

Dinsdag 2 mei 2017

Door StrangeArt

Gemeente: Zorg voor alternatieve opvang.

Stel, mijn lieve partner gooit mij het huis uit omdat ik mij misdragen heb. Wat dan? Het is te koud om buiten te slapen, ik zit zonder geld om eten te kopen. Het regent en het is ‘bar weer’. Gelukkig zorgt de gemeente voor je, je kunt als dakloze terecht bij Omnizorg, ook wel ‘Het slaaphuis’ genoemd. Enige voorwaarde: regiobinding. Die regiobinding zit wel snor, ik woon al heel lang in Apeldoorn.

Maar wil ik naar Omnizorg?, ik ben verslavingsgevoelig en de locatie staat bekend als een verzamelplaats van dealers en gebruikers. Citaat uit een onderzoek naar het functioneren van Omnizorg:

Ongeveer de helft (43%) van de cliënten zegt (zeer) tevreden te zijn over de samenstelling van de bezoekers/bewoners. Net als in 2011 zegt een beperkt deel van de cliënten de vermenging van doelgroepen, met name mensen met psychische problematiek, als onprettig te ervaren. Zij geven aan dat mensen die niet (willen) gebruiken of mensen met psychische problematiek door de vele gebruikers het risico lopen ook te gaan gebruiken.

Als zelfs de bewoners aangeven dat Omnizorg niet de plek is voor “niet gebruikers” waarom is dit dan de enige plek om als ‘stropdas dakloze’ onderdak te krijgen?
In mijn netwerk ken ik een groot aantal personen die beslist niet naar Omnizorg willen. Ik ken twee personen die s’winters in een tentje in het bos sliepen. Veel (zwerf) jongeren zijn zo verstandig om niet in Omnizorg te verblijven. Dan maar gedeeltelijk op straat, bank slapen bij vrienden en soms bij AH eten bij elkaar scharrelen.

Geachte politiek: Het is uw taak om ook te zorgen voor de stropdasdaklozen (waarvan er door de crisis steeds meer zijn). Hoe lossen we dit urgente probleem op?

Over de foto: Een lichte verslaving, anders dan Crack of heroïne.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!