Benefiet in Gigant met film voor steun aan oorlogsdocumentaire

Vrijdag 19 januari 2018

Door Redactie

Soroptimist International Club Apeldoorn steunt het Project Truus’ Children van producente Pamela Sturhoofd om een documentaire te kunnen maken over Truus Wijsmuller. Deze vrouw redde, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, duizenden Joodse kinderen het leven. De documentaire is nog niet af, want het geld ontbreekt. Door het houden van een benefietavond in Gigant op 26 januari hopen de Soroptimisten het geld bij elkaar te brengen. Er ontbreekt nog 7000 euro.

Soroptimist International Club Apeldoorn werd bekend door een jaarlijkse Wildfair. Die behoort tot het verleden. ,,Het evenement groeide ons boven het hoofd. Onze club bestaat, behalve drie gepensioneerden leden, uit vrouwen met drukke en verantwoordelijke banen, gezin, partner en vaak weinig vrije tijd. Bovendien zijn in de laatste jaren veel commerciële fairs bijgekomen en daar kunnen we niet tegenop”, laat een woordvoerder weten.

,,We zoeken nu een ander evenement, niet zo tijdrovend en daardoor helaas ook een veel geringere opbrengst. Onze keuze is gevallen op een filmavond in Gigant. Het projectdoel waarvoor we dit organiseren is het afmaken van een documentaire over Truus Wijsmuller.”

Wie was Truus Wijsmuller-Meijer?

Truus was een sociaal werkster die zich het lot van Jodenkinderen aantrok en in de periode van december 1938 tot mei 1940 de Kindertransporten organiseerde naar veilige landen. In korte tijd wist ze een groot netwerk op te zetten om Joodse kinderen van 5 tot 10 jaar oud per trein naar Nederland te brengen. De kinderen kwamen vooral uit Wenen, Praag en Berlijn, zonder hun ouders en met slechts een klein koffertje als bagage. Ze reisden van hier meestal verder naar Engeland en in enkele gevallen ook naar Zweden en België of bleven in ons land.

Vanaf mei 1939 was Truus betrokken bij het bestuur van het Amsterdamse Burgerweeshuis, waar 74 Duitse vluchtelingenkinderen waren ondergebracht. Die moesten, na de inval van de Duitse soldaten, zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht. Het laatste schip met Joodse kinderen vertrok op 14 mei 1940, de dag dat Nederland capituleerde voor de Duitsers.
Nadat haar bewegingsvrijheid behoorlijk was ingeperkt legde Truus Wijsmuller zich voornamelijk toe op gezinshereniging. Ze ging werken bij een reisbureau en bracht groepjes Joden, die de bezetter daar flink voor betaald hadden, naar Portugal om Europa te verlaten. Er reisden altijd kinderen mee. Ze trok heel West-Europa door om kinderen naar hun ouders te brengen.
Verder hield ze zich bezig met het versturen van voedselpakketten naar verschillende concentratiekampen. Toen dat ook niet meer mogelijk was ging haar aandacht uit naar de hongerige kinderen uit het Westen van ons land. Zesduizend kinderen uit Amsterdam werden naar gezinnen in de noordelijke provincies gebracht om aan te sterken.
Na de oorlog was Truus Wijsmuller twintig jaar lid van de Gemeenteraad van Amsterdam.

Waarom deze documentaire?

Het doel van de documentaire over Truus Wijsmuller is, volgens Pamela Sturhoofd, een bewustwordingscampagne om haar de nationale en internationale eer te geven die ze tot nu toe niet heeft gekregen en om haar een plaats te geven in onze geschiedenisboeken. Een plaats die ze verdient en waar ze recht op heeft. Met € 7.000,- kan de film afgemaakt worden.

Wat kunnen we verwachten op 26 januari?

Pamela Sturhoofd geeft een presentatie over de documentaire ‘Truus’ Children’. Er zijn 14 kinderen opgespoord die een Kindertransport hebben meegemaakt. Het is een race tegen de klok, want de kinderen van Truus zijn nu 80 jaar en ouder.

Hierna wordt een film vertoond gebaseerd op het autobiografische boek ‘Un Sac de Billes’ van de Franse schrijver Joseph Joffo. Dit is een film met een vergelijkbaar thema: Twee Joodse jongetjes die op de vlucht zijn voor de Holocaust.

Datum : vrijdag 26 januari 2017
Aanvang: Keuze de voorstelling van 18.00 uur of 20.45 uur.
Toegangsprijs € 15,-
Kaartverkoop: Soroptimistapeldoorn@gmail.nl en GIGANT
Locatie: GIGANT Apeldoorn
Rekeningnr: NL08 INGB 0004 2188 91 tnv Stichting Steunfonds SI Club Apeldoorn ovv Truus Wijsmuller

Tijdens de avond zijn standhouders aanwezig waar je tegen betaling een hapje en een drankje kunt kopen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Film Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!