Beschut werk: baan en inkomen voor mensen met beperking

Donderdag 19 februari 2015

Door Redactie

medea huisman

Vanaf 2015 neemt de Sociale Werkvoorziening geen nieuwe mensen aan. Mensen die nog gedeeltelijk werk kunnen verrichten, kunnen daarnaast ook niet meer in de Wajong instromen. De gemeente is verantwoordelijk geworden om mensen met een beperking te helpen bij het vinden van werk. Voor een deel van deze doelgroep is beschut werk een mogelijkheid. Apeldoorn heeft een voorstel hiervoor uitgewerkt.

Loonwaarde en minimumloon

Beschut werk is een werkplek in een beschutte omgeving voor mensen die (nog) niet bij een gewone werkgever aan de slag kunnen. Het voorstel is om beschut werk mogelijk te maken voor een beperkte groep, namelijk de mensen die in staat zijn tussen de 20 en 50% van het minimumloon te verdienen. Als mensen met een beperking in staat zijn om meer dan de helft van het minimumloon te verdienen, kunnen zij in veel gevallen met behulp van andere regelingen aan een gewone baan worden geholpen. Het voorstel is verder om beschut werk aan te bieden als een deeltijd functie op het salarisniveau van het minimumloon.

Felua-groep

De gemeente wil de Felua-groep, die alle benodigde expertise in huis heeft, het beschut werk laten organiseren. Ingezet wordt op een instroom van 10 werkplekken in 2015 en 15 werkplekken vanaf 2016. Dit is een voorzichtige inschatting van het aantal benodigde plekken. Daarom wordt in september bekeken hoeveel mensen zijn ingestroomd en zouden kunnen instromen. Beschut werk is namelijk relatief duur en kost de gemeente ruim 17.000 euro per plek, per jaar. Verantwoordelijk wethouder Kruithof: “Het liefst wil ik zoveel mogelijk mensen met een beperking aan een gewone baan helpen. Er is echter een kleine groep waarvoor dat niet of nog niet is weggelegd. Voor hen biedt beschut werk inkomen, zelfstandigheid en eigenwaarde.”

Verder proces

Het voorstel van het college wordt naar verwachting eind maart met de gemeenteraad besproken. De beleidsregels voor beschut werk zullen daarnaast ook de inspraak ingaan.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!