Bezuinigen met de kaasschaaf (Deel 1)

Woensdag 25 mei 2011

Door Peter Eemsing

Ik heb echt een paar dagen nodig gehad om door de rapportage van de aankomende bezuinigingen te komen. Op zich geen verkeerd stuk en vrij gedetailleerd opgezet. Natuurlijk is het voor de media altijd een sport om deze rapportage stuksgewijs lek te schieten. Dat gaan we dus eens niet doen, omdat we leiver constructief gaan meedenken. Alle bedragen in dit stuk zijn indicatief omdat het best lastig is de juiste informatie naar boven te halen. Wat valt me op in de bezuinigings voorstellen?

Eerst even vaststellen:

uit de de Dikke van Dale: Kaasschaafmethodiek

Politiek Vakjargon:

Een kaasschaafmethodiek bij het bezuinigen op uitgaven is een uitkomst voor een intern verdeeld college of een door tegenstellingen verlamde ministerraad. De politiek verantwoordelijke bestuurders kiezen voor een “kaasschaaf” wanneer zij geen politieke keuze kunnen maken.

Ik begin met iets wat mij persoonlijk mateloos stoort is het gebrek aan ondernemerschap en ook de visie voor de toekomst. Over de gehele lijn blijft een goede sociale en maatschappelijk verantwoorde begroting overeind staan, maar het is overal een beetje vanaf halen: de kaasschaaf methode. Er wordt in geen enkele passage gesproken over hoe we meer inkomsten kunnen genereren, ook op lange termijn. Is het soms niet verstandiger om maar direct door de zure appel heen te bijten en te investeren in de toekomst. Die zal dan ook een beter rendement opleveren voor de gemeentehuishouding.

Ook zou ik kiezen om met een aantal dingen helemaal te stoppen, zodat in andere activiteiten beter geïnvesteerd kan worden. Dan komt ook het het huishoud boekje beter op orde. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien,maar er zijn genoeg posten waar je dit mee zou kunnen doen. Laten we in de toekomst ook eens gaan kijken naar organisatie’s zoals Wisselwerk (4 Miljoen), Verian (3 Miljoen), Regionaal Compass (10 Miljoen) en Accress (12 Miljoen). Interessante organisaties om je eens in te verdiepen. Bovendien de Gemeente Apeldoorn bezit zo’n 300.000 m2 vastgoed die jaarlijks ook meer dan 30 miljoen aan kosten met zich meebrengen. En is hier al op afgewaardeerd, dat zie ik ook nergens in de stukken terug komen! Hiervoor is wel verdieping en research nodig. We willen graag meedenken!

We gaan eerst eens beginnen met een grove analyse van het Cultuur Kwartier!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!