Bibliotheken zijn het grootste slachtoffer van de gemeentelijke bezuinigen in Nederland.

Maandag 30 mei 2011

Door Redactie

Al in 1911 ging de gemeente Apeldoorn  een “leesmuseum” (openbare bibliotheek)  bouwen. De gemeente schakelde daarvoor architect (Henk) Wegerif in die een mooi ontwerp maakte. Nu: Inspiratiehuis aan de Paslaan.

Ik vind het dramatisch dat het college kiest voor sluiting van diverse filialen van de bibliotheek. Een bibliotheek heeft in de wijk een bredere functie dan alleen maar boeken uitlenen, er zijn ook veel sociale contacten en uitwisselingen onderling over het gelezen  boek en  dat stimuleert elkaar om meer vaardigheid en kennis door het lezen te vergaren,. Dit geldt met name voor de laaggeletterden waar de drempel hoger wordt wanneer ze  naar de Centrale bibliotheek moeten gaan, en ook voor kinderen en jongeren wordt het lezen minder toegankelijk wanneer de bieb uit de wijk wordt gehaald.

In het bestuurconvenant staat: “Veerkracht en Verbinding”. In de voorjaarsnota staat dat de gemeente Apeldoorn een groter beroep doet op de samenleving zelf. Wij willen een gemeente zijn die durft los te laten, maar er wel is als het echt nodig is. Wij willen burgers de ruimte geven om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en we vertrouwen op de kracht van de burgers tezamen. Laten wij als Apeldoorners deze “uitdaging” aangaan en laten zien dat wij (de burgers) dit ook aankunnen.

Nu is het heel gewoon dat grote ondernemers/bedrijven sportclub/verenigingen sponsoren/adopteren. Ik wil een suggestie doen naar deze “doelgroep” om een bibliotheekfiliaal te sponsoren/adopteren voor een bepaalde tijd (5 jaar). Wanneer de gemeentefinanciën dan weer op orde zijn, neemt de gemeente deze  voorzieningen weer over. Voordeel is : geen kapitaalvernietiging van de investeringen  en geen leegstand van gebouwen!

Ik zie het al met grote letters in de kranten:  Ondernemers/bedrijven in Apeldoorn sponsoren bibliotheekfilialen, volgens mij is dit zo gek nog niet.

Wie neemt de uitdaging aan? We zullen het horen!

Met groet en shalom – Miep van der  Zee

fractievertegenwoordiger ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!