Bijna nergens betaal je zoveel voor je Big Mac-menu als in Apeldoorn

Maandag 4 september 2023

Door Kevin van Es

Twee burgers met verse sla, cheddar, Big Mac saus, geserveerd op een 3-delig sesambroodje met (of zonder) augurk. Het is de klassieke, smaak- en calorie volle Big Mac. Nergens in de euro-zone betaal je zoveel voor je Big Mac-menu als in Nederland, zo valt op in de cijfers van dataverzamelaar Globalproductprices.com. Voor een Big Mac-menu ben je hier tussen de 10 en 15 euro kwijt. In Nederland betalen we al de hoofdprijs voor het menu, maar hoe zit het met de prijs van het Big Mac-menu in Apeldoorn?

Franchiseformule

De prijs van het menu kan per stad verschillen. Omdat McDonald’s een franchiseformule is, kunnen ondernemers zelf de prijs bepalen. Een medium Big Mac-menu, inclusief frietjes en een drankje, kost in Apeldoorn gemiddeld maar liefst 13,90. Dat is 4 euro en 15 cent duurder dan in Rotterdam. Hoe populair is het bekende menu in Apeldoorn? Wat vinden de Apeldoorners van de prijs van het populaire menu? En wat is de maximale prijs die je neer zou leggen voor een vet hamburger-menu?

Apeldoorn

Stijn is 21 en komt uit Apeldoorn. Hij is onderweg naar de Mac en weet al wat hij gaat bestellen: ‘Ik ga voor de meestal voor de spicy McChicken of een frietje met kipnuggets.” Ook geeft hij toe wel eens een Big Mac-menu te bestellen: “Het is niet mijn lievelings-menu, maar er is niks mis mee.” Wel schrok de Apeldoorner even van de gemiddelde prijs van het populaire hamburger-menu in zijn stad. “We hebben op school, tijdens economie, al een besproken dat het Big Mac-menu hier een stuk duurder is dan in de rest van Nederland. Maar deze prijzen zijn wel erg hoog, zelf zou ik maximaal een tientje betalen voor een Big Mac-menu.”

Hoge prijs

Kort na Stijn komt de volgende hongerige klant naar het restaurant met de twee gele bogen. Julius en zijn vriend gaan samen een burger bestellen: “Ik eet heel af en toe bij de Mac, het is niet gezond maar wel lekker en snel.” En wat staat er vandaag op het menu? “Een losse Big Mac of een chili chicken”, vertelt de Apeldoornse scholier. Op de vraag ‘hoe veel denk jij dat de Big Mac (inclusief menu) gemiddeld kost in deze stad?’ zat de jongen er niet ver naast: “Rond de 13 euro denk ik.” Zelf vindt hij het aan de hoge kant, maar schrikken doet Julius zeker niet: “alles is duur, ik vind rond de 10/11 wel een redelijke prijs.”

Geen fan

Peter woont dichtbij de McDonald’s, maar is geen fan van de fastfoodketen: “Ik ga hoogstens twee keer per jaar, voor een ijsje of een milkshake” Hij schat het Apeldoornse Big Mac-menu rond de €10: “Alles daarboven vind ik te veel voor een paar patatjes, een burger en een drankje.”

Zelfs in het, als je naar de prijs van de Big Mac-menu’s kijkt, welvarende Apeldoorn vinden ze de prijs iets te gortig. De consument geeft aan prima een ’tientje’ neer te willen leggen, maar vindt 13,90 net iets te duur voor een simpele hamburger met friet en een colaatje.

Big Mac-index

Sinds de jaren tachtig gebruikt het Britse zakenblad The Economist de prijzen van het Big Mac-menu om te controleren of de wisselkoers van een land matched met de prijzen en economische kracht van een land. Op dit moment is de euro te weinig waard in Nederland, terwijl de euro voor de eurozone juist hoog geprijsd is, zo valt te concluderen uit de hoge prijzen van de Big Mac.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!