Help de bevolking van Oekraïne

Binnenstadsfonds: ja of nee?

Donderdag 16 juni 2016

Door Redactie

Apeldoorn-binnenstad.nl

Wel of geen binnenstadsfonds? Dat is momenteel de grote vraag die speelt in de Apeldoornse binnenstad. Komende donderdag, 16 juni, wordt het voorstel voor een binnenstadsfonds behandeld. Dit houdt in dat ondernemers in de binnenstad per 1 januari 2017 reclamebelasting betalen. Geld waarmee de stichting Centrum Management Apeldoorn (SCMA) het centrum aantrekkelijker en gezelliger wil maken.

Om de kwaliteit van de binnenstad te garanderen en te zorgen dat het publiek met veel plezier naar de Apeldoornse binnenstad gaat, wil de stichting Centrum Management graag een binnenstadsfonds. Dan betalen ondernemers geld, hoeveel is afhankelijk van de WOZ-waarde van de desbetreffende winkel (het bedrag zal variëren tussen de 200 en 1500 euro), en dat zorgt ervoor dat er jaarlijks een structurele pot is van 350.000 euro. ,,Om te beginnen willen we daarmee een goede coördinatie krijgen over de activiteiten die er zijn”, legt bestuurslid van de SCMA Gerrit Steenbergen uit. ,,Kerst, Sinterklaas, maar ook andere evenementen. En ten tweede willen we dan ook zorgen voor goede reclame daaromheen. Dat hebben we nu gezien bij de Giro. Die acties waren heel spontaan, maar zo moet het dus wel. Verder willen we verbindingen leggen en de aantrekkelijkheid verhogen. Mensen moeten met plezier gaan winkelen voor bijvoorbeeld Kerst en zo’n koopavond moet anders zijn dan een reguliere koopavond.”

Een tijd geleden was er nog een ander idee, het plan voor een ondernemersfonds. Steenbergen vindt het niet gek dat dat fonds er niet gekomen is. ,,Dat kwam niet van de grond doordat dan iedereen in heel Apeldoorn had meebetaald. Dat betekent dat ook boeren op het platteland geld hadden moeten inleggen. Dat was een heel ander verhaal geweest.” Daarom verzoekt de stichting Centrum Management dan ook aan de gemeenteraad om in te stemmen met het binnenstadsfonds. ,,We willen af van de vrijblijvendheid”, stelt Steenbergen. ,,We kunnen bijvoorbeeld de cultuur in het centrum en de andere activiteiten op elkaar afstemmen, maar dat lukt dus niet zonder geld.”

Op de vraag of er ook tegenstanders zijn, antwoord hij: ,,Niet echt eigenlijk. Kijk, iedereen is tegen belasting betalen, maar we hebben een ondernemersavond georganiseerd hierover en dat was eigenlijk een heel geanimeerde avond. Ze begrijpen dat er geld nodig is.” Hij voorziet dat de binnenstad er over een tijdje heel anders uit zal zien. ,,Het hele centrum wordt anders. Er zullen steeds meer kansen komen voor lokale bedrijven.”

Ab van Hell van Juwelier van Hell aan de Hoofdstraat hoopt dat het binnenstadsfonds er gaat komen. ,,Ik geloof erg in de kracht van samenwerken. Zo kom je tenminste ook onder de freeriders uit; grote bedrijven die wel profiteren van alles, maar die niet meebetalen. We moeten ons als Apeldoorn zijnde sterk maken, ook voor de omliggende steden. Anders komt er straks niemand meer naar Apeldoorn en gaat iedereen ergens anders winkelen. Ondernemers kunnen andere ondernemers geen belasting opleggen, de gemeente kan dat wel, dus ik hoop dat de gemeenteraad instemt met het voorstel.”

Donderdag 16 juni zal het voorstel om 21.15 uur besproken worden in de zaal Het Rode Hert in het Apeldoornse Stadhuis. Publiek is welkom.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?