Blije schaatsliefhebbers: ijsbaan DNIJ na 9 jaar weer open

Vrijdag 12 februari 2021

Door Tim Uilen

Het is zover, na 9 jaar wachten is De Nieuwe IJsbaan weer open. DNIJ heeft vanochtend, vrijdag 12 februari, besloten om te openen voor bezoekers. Het kan nog zijn dat de baan eerder of tijdelijk sluit, door bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden. Ook zijn er bepaalde coronamaatregelen die het aantal bezoekers moeten beperken.

De heropening

“Dat is zo’n intens blij gevoel”, zegt Henk Veneman, voorzitter van DNIJ, terwijl hij binnen in de kantine naar de schaatsende mensen kijkt. Henk vertelde voor de opening dat de baan er pico bello bij lag en dat ze dit jaar zeker open kunnen. Dit is gelukt en is één van de redenen voor zijn blijheid, maar daarnaast voegen de lachende en schaatsende mensen daar aan toe. “Ik ben ook blij dat al die kinderen nu, hier in Apeldoorn, in aanraking kunnen komen met de schaatssport.” Precies 9 jaar wachten is een lange tijd en zo hoopt Henk stiekem ook dat er nieuwe leden bijkomen. “Uiteindelijk gaat het niet om aantallen, maar om plezier. En dat is zo intens mooi.”

Er wordt tijdens en na de openingstijden gekeken hoe de baan er bij ligt. De weersomstandigheden moeten namelijk goed zijn en op de baan moet je soepel kunnen schaatsen. Tussen de tijdsblokken wordt bepaald of het volgende blok mag schaatsen. Ook zal elke dag besloten worden of de baan überhaupt open gaat.

Reserveringen en reacties

“Het is echt mooi”, meldt Jan Peter Loonstra, die sinds 2019 bij de vereniging zit. “Dat er gewoon in anderhalf uur bijna 500 mensen reserveren om maar 90 minuten te komen schaatsen.” De reserveringen voor vrijdag 12 februari zaten binnen ongeveer 4 uur vol. Ook zijn er voor dit weekend al bijna 1.000 reserveringen gemaakt. “Dat betekend toch wel dat mensen graag weer de ijsbaan willen gebruiken.”

“Vanochtend vroeg zag ik dat de baan weer open ging, dus ik heb gelijk gereserveerd”, vertelt een van de schaatsers naast de ijsbaan. “Vrijdag is sowieso mijn vrije dag en mijn kinderen zitten op school, dus voor mij kwam het goed uit om even lekker te gaan schaatsen.” De eerste groep schaatsers is zeer divers in niveau. Een aantal gaat soepel rond de baan, terwijl anderen toch weer even moeten wennen.

Ook een moeder die haar zoontje begeleidt met een schaatsrekje. Daarnaast was er een stel die net de baan afkwam. “Ja, het was geweldig”, zegt de vrouw. “We wilde graag schaatsen, maar dan toch liever op de ijsbaan.” Er werd elders ook al veel geschaatst, maar voornamelijk op natuurijs. Veel mensen die tijdens hun pauze of vrije dag even het ijs op gaan. “We hebben even een korte knip genomen, alles schuift nu gewoon door naar een iets later moment. Het is heerlijk die lucht in je gezicht, je knapt er meteen van op.”

Maatregelen

De baan is om 10.00 open en gaat om 19.45 uur weer dicht. Entree is op deze eerste dag gratis en kost hierna 3 euro voor 13 jaar en ouder. Kinderen tot en met 12 jaar en 65-plussers kunnen voor 1,50 euro de baan betreden. Contactloos betalen is bij het afrekenen verplicht en, in verband met coronamaatregelen, reserveren ook. Het schaatsen kan alleen in tijdblokken van ongeveer 1 uur en 15 minuten, per tijdblok mogen er maximaal 150 bezoekers aanwezig zijn. Schaatsen huren kan bij Van Benthem aan de Asselsestraat, maar DNIJ zal zo snel mogelijk zelf schaatsen verhuren. Een mondkapje is verplicht op het complex voor iedereen boven de 13 jaar, op de ijsbaan is het niet verplicht. Het dragen van handschoenen en een muts of helm wordt aanbevolen.

 

Bekijk hieronder het eerste rondje op de schaatsbaan van DNIJ:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!