Help de bevolking van Oekraïne

Blog: op de helft van mijn examens!

Dinsdag 17 mei 2016

Door Redactie

De examens zijn weer begonnen. De Apeldoornse Manon Lambooij doet VWO op het Veluws College Walterbosch en houdt voor Apeldoorn Direct een blog bij met hoe zij de examens ervaart. Vandaag deel 2:

,,Zo, deze twee examens kunnen we weer afvinken van ons lijstje. Vandaag was al de 3de examendag en als het goed is heb ik vandaag de vakken geschiedenis en Engels afgerond. Het einde van deze dag biedt zeker perspectief want ik ben nu officieel al op de helft van mijn examens, nog niet iedereen is zo ver maar iedereen is in elk geval twee examens dichterbij de eindstreep dan ze vorige week dinsdag waren (altijd positief blijven hè!).
Zoals gezegd begon vandaag om 9 uur met geschiedenis. Voor mij niet per definitie een heel lastig vak, maar ik heb tijdens de toetsen wel altijd chronisch tijdgebrek gehad. Het feit dat ik vandaag een hele 5 minuten overhad na het afronden van alle vragen, kwam dan ook als een aangename verrassing. Ik vond het examen persoonlijk prima te doen en dat was ook de reactie van veel van mijn jaargenoten die samen met mij de gymzaal uitkwamen al waren we het er allemaal over eens dat er wel een aantal wat lastige vragen in het examen zaten.

Ik had bij een van de vragen nogal moeite met de bron, omdat ik niet goed wist wie er nou precies op afgebeeld stonden. Toen ik dit met mijn vriendinnen besprak, keken ze me vol ongeloof aan. ‘Dat stond gewoon onder de bron!’ Zo zie je maar dat secuur bestuderen van een bron een vraag ineens een heel stuk gemakkelijker kan maken! Dat was natuurlijk een domme fout die hopelijk niet al te veel mensen met mij hebben gemaakt.
Na geschiedenis en anderhalf uur pauze was het tijd om aan het Engels examen te beginnen. Persoonlijk kijk ik altijd een klein beetje tegen de examens van de talen op. Niet omdat ze nou zoveel moeilijker zijn, maar vooral omdat ze zoveel concentratie vergen. Het examen bestond uit tien teksten maar een aantal daarvan besloegen nog niet eens een half A4’tje dus uiteindelijk viel het allemaal nog mee. Ik had de 40 vragen dan ook ruim binnen 2 uur afgerond en dus nog een half uur over. Het enige waar ik echt tegenaan ben gelopen was dat er 2 woorden in de teksten werden gebruikt die ik niet kende, maar waarvan ik de betekenis ook niet kon vinden in het woordenboek. Dat ging onder andere om het woordje: ‘Nigh’ . Of hier nog meer mensen tegenaan zijn gelopen heb ik niet kunnen bespreken, want na de twee uur zat de gymzaal nog aardig vol. De meeste leerlingen waren toch nog bezig met de laatste puntjes op i te zetten, de laatste hand te leggen aan hun laatste Engels toets van het laatste jaar op de middelbare school.

Morgen kunnen de vwo leerlingen weer rekenen op een aantal breinbrekers, maar ik schat de kans op slagen van iedereen redelijk optimistisch in!

Veel succes allemaal!”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?