Bonobo baby geboren bij Apenheul

Zaterdag 20 februari 2021

Door Tim Uilen

Apenheul

Kumbuka, een vrouwelijke bonobo van de Apenheul, is bevallen van haar derde jong. De bevalling is goed verlopen en beide apen zijn gezond. Het park is blij met de komst van het jong tijdens dit jubileumjaar. De Apenheul is onderdeel van een Europees fokprogramma, EEP, speciaal voor bonobo’s. Het is ook de enige dierentuin in Nederland die deze apen heeft. Bonobo’s zijn overigens de apen die het meeste op mensen lijken, ons DNA is voor 98,6 procent hetzelfde.

Geboorte

De dierverzorgers waren nog niet eens aan het werk toen de bevalling was begonnen. Ze maakten er het laatste deel van mee, Kumbuka oogde na afloop niet vermoeid en het jong is gezond. De moeder is ervaren en dat heeft haar geholpen. Het geslacht is nog niet bekend, de moeder houdt het jong namelijk nog te dicht bij zich vast. De groep van Kumbuka heeft 2 seksueel actieve mannetjes, dus de vader is ook nog niet bekend.

Kumbuka’s dochter, Ayebi, is bijna van geslachtsrijpe leeftijd. Dan wordt er door het EEP bepaald naar welke dierentuin het aapje moet verhuizen. Er leven namelijk rond de 70 bonobo’s in Europa, natuurlijk alleen in dierentuinen. Elke geboorte van baby bonobo’s is zeer welkom. De mensapen worden namelijk met uitsterven bedreigd.

Bedreigde diersoort

Bonobo’s komen alleen voor in de DRC, Democratische Republiek Congo, in Afrika. Ze bewonen daar een regenwoud ten zuiden van de Congo-rivier. De houtkap in dit gebied bedreigt het bestaan van de apen. Er wordt ook op de mensapen gejaagd, voornamelijk voor hun vlees. Het Apenheul Natuurbehoudfonds geeft haar steun aan een project in de DRC. Daar is namelijk een opvangcentrum voor bonobo’s gemaakt. Hier worden de aapjes beschermt en kan illegale jacht tegen worden gegaan.

Ook is de Apenheul onderdeel van het Europese fokprogramma, EEP. Zo werken ze samen met Europese dierentuinen om de populatie van deze soort stabiel te houden. Als de bonobo’s eventueel in het wild niet meer kunnen leven, dan is er altijd nog een reservepopulatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag ons Apeldoorns nieuws in de mail
De beste berichten en verhalen van onze redactie
1.500 Apeldoornse gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!