Help de bevolking van Oekraïne

Brandveilig op vakantie

Dinsdag 7 juni 2016

Door Redactie

De vakantieperiode staat weer voor de deur. We trekken er met z’n allen op uit met caravan, camper, tent of boot. Helaas moeten jaarlijks veel uitstapjes of vakanties onderbroken worden door bijvoorbeeld ongelukken met gas en elektriciteit. De brandweer van veiligheidsregio Noord- en Oost Nederland geeft tips om een hoop leed te voorkomen.

Goed voorbereid
Laat uw kampeermiddel en/of installatie voor de aanvang van het kampeerseizoen controleren door een erkend bedrijf. Ga altijd uiterst zorgvuldig te werk bij het installeren, aansluiten, wisselen en gebruiken van flessengas.  Neem de tijd om gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften voor gasflessen en gasapparatuur door te nemen. Zorg daarnaast voor een brandblusser in uw vakantieverblijf. Neem van te voren de gebruiksaanwijzing goed door.

Geef brand geen kans
Rook niet als u een gasfles wisselt. Houdt tijdens het barbecueën een brandblusser, emmer water of zand bij de hand, kijk ook naar de huisregels van de camping t.a.v. barbecueën.  Zet partylights, gaslampen en tuinfakkels op gepaste afstand van planten, tentdoek en ander brandbaar materiaal. Bij brandwonden geldt: eerst water, de rest komt later… Koel minimaal 10 minuten het liefst met lauw, zacht stromend leidingwater. Als er geen schoon water voorhanden is, is water uit een sloot, regenton of plas ook goed. Waarschuw een arts.

Elektriciteit in de caravan
Bij de jaarlijkse caravancontrole blijkt dat menig enthousiaste doe-het-zelver elektriciteit in de caravan aanlegt of verandert. Daar is niets op tegen, als het maar vakkundig en dus veilig gebeurt. En dat blijkt helaas niet altijd het geval te zijn. Loop eens kritisch door en rond uw caravan of camper en let daarbij vooral op zaken zoals de bedrading, de gebruikte aansluitingen en stekkers, en of er voldoende ventilatie mogelijk is.

Rookmelder én koolmonoxidemelder
Mocht er toch iets gebeuren, zorg dan dat u tijdig gewaarschuwd wordt door een rookmelder én koolmonoxidemelder. Meld de brand via het alarmnummer 112 en breng de receptie of de eigenaar/beheerder op de hoogte van het incident. Waarschuw uw medekampeerders en breng ze in veiligheid. Verwijder – als het kan – gasflessen uit de omgeving van de brand.

Kijk voor meer informatie over brandveilig op vakantie gaan op http://www.brandweer.nl/brandveiligheid

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?