Help de bevolking van Oekraïne

Brandweermannen met collectebus in plaats van slang in de hand

Donderdag 28 juli 2016

Door Redactie

Brandweerwagens op het Apeldoornse Raadhuisplein donderdagmiddag. Nee, er was geen brand, maar de brandweer voerde actie. Apeldoorn Direct nam een kijkje.

,,Waarom we actie voeren? Dat doen we voor een goede pensioenregeling”, zegt Cindy van Duijne. ,,Vervroegd uittreden was altijd goed geregeld, maar door nieuwe regelingen werkt het nu anders. Dit betekent dat we langer door moeten werken en dat gaat niet met dit zware beroep.” Haar collega René van Lier vult haar aan: ,,De leeftijd van 59 is echt onze uiterlijke grens. Je moet in ons vak vanuit een diepe slaap binnen 1,5 minuut in de auto zitten. Dat gaat gewoon op een gegeven moment niet meer. En je herstel duurt langer als je ouder wordt.”

De brandweer voerde landelijk actie en dus ook in Apeldoorn. Het Apeldoornse publiek was positief gestemd tegenover de actie, waarbij de brandweermannen en -vrouwen met een collectebus (om geld in te zamelen voor de Nederlandse Brandwonden Stichting) in de hand uitlegde waarom er actie gevoerd werd. René: ,,Mensen begrijpen het en waarderen het dat we actie voeren. Hopelijk levert het wat op.”

Dat de brandweer actie voerde, betekende niet dat er geen brandjes geblust konden worden. ,,Nee hoor”, zegt van Duijne. ,,We kunnen nu gewoon opgeroepen worden. We mogen officieel niet staken, dat is wettelijk bepaald, dus moet het op deze manier. Ik sprak met mensen uit de zorg net en ook ambulancepersoneel en die waren het met ons eens en vonden dat we hier zeker mee door moesten gaan om duidelijk te maken wat we willen.”

Een overzicht van wat de brandweer eist:
Tot maximaal 59 jaar in de uitrukkingsdienst
Fatsoenlijk en zeker (pre)pensioen
Keuzemogelijkheid tot deeltijdwerken
Inkomensgarantie bij afkeuring vanaf 50 jaar
Eerlijke risicodeling bij stijging AOW-leeftijd
Recht op doorwerken in (niet-) bezwarende functie
Reparatie inkomensgat, pensioengat en AOW-gat voor inactieven

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?