Brons voor ‘Onvergetelijk CODA’

Woensdag 16 maart 2016

Door Redactie

CODA

Onvergetelijk CODA, het museumprogramma voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, heeft brons gewonnen bij de verkiezing van het ‘Meest maatschappelijk uitje van Nederland’. De verkiezing werd in 2016 voor de tweede keer georganiseerd door de ANWB.

De verkiezing

Met de prijs ‘Meest maatschappelijke uitje van Nederland’ geeft de ANWB een positieve stimulans aan veelbelovende, maatschappelijke ontwikkelingen binnen de vrijetijdsbranche. Onvergetelijk CODA werd tijdens een stemronde door het Nederlandse publiek geselecteerd uit 18 uitjes en plaatste zich daarmee op de shortlist van 7 initiatieven. Een vakjury stelde hieruit een top 3 samen. Onvergetelijk CODA won brons, zilver ging naar DoeZoo Insektenwereld in Leens en Stichting Vier het Leven kreeg goud toebedeeld. CODA dankt diegenen die gestemd hebben op Onvergetelijk CODA.

De maatschappelijke relevantie van het Onvergetelijk-programma en de positieve bijdrage die het programma levert aan de samenleving wordt met het winnen van de prijs onderstreept. Het brons voor Onvergetelijk CODA benadrukt dat het kijken naar en praten over kunst een sociaal-emotionele bijdrage kan leveren aan een speciale groep mensen en dat een museumbezoek niet alleen iets is voor fervent kunstliefhebbers.

Over Onvergetelijk CODA

Mensen met dementie en hun mantelzorgers een ontspannen en inspirerende middag bieden in het museum, dat is het doel van Onvergetelijk CODA. Deelnemers gaan onder begeleiding van een speciaal opgeleide rondleider met elkaar in gesprek over wat ze zien in het museum aan de hand van een maandelijks wisselend thema. Tijdens Onvergetelijk CODA kijken de deelnemers samen naar kunst, beantwoorden ze vragen en voeren ze creatieve opdrachten uit. Mensen met dementie en hun mantelzorgers krijgen hierdoor de mogelijkheid om observaties, verhalen, ervaringen, ideeën en herinneringen met elkaar te delen, zonder terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen. Bijzonder is dat dit niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie, maar dat het ook positieve effecten heeft op mantelzorgers en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt CODA met Onvergetelijk een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Stepping Stones Home & Care over hun maandelijkse deelname aan Onvergetelijk CODA: “Eén-op-één contact, ervaringen delen, lotgenotencontact, jezelf kunnen zijn, vrij associëren; dat is waar het om draait. Kunst als kapstok voor een gesprek, als trigger voor een nieuw onderwerp om over te praten.”

Landelijke uitbreiding

Onvergetelijk CODA is in 2014 ontwikkeld in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Beide musea zijn in 2013 met het Onvergetelijk programma gestart, geïnspireerd op het Meet Me @ MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York. Het programma wordt momenteel, dankzij een financiële bijdrage van het Gieskes Strijbis Fonds, door het Stedelijk en het Van Abbe in 10 musea door heel Nederland geïmplementeerd. Op dit moment kunt u een Onvergetelijk rondleiding bijwonen in de volgende musea:

· Stedelijk Museum Amsterdam

· Van Abbemuseum, Eindhoven

· Centraal Museum, Utrecht

· CODA Museum, Apeldoorn

· Zeeuws Museum, Middelburg

· Natura Docet Wonderryck Twente, Denekamp

· Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

· Drents Museum, Assen

· Museum Dr8888, Drachten

In 2016 worden de volgende musea aan deze lijst toegevoegd:

· Singer Laren, Laren

· Limburgs Museum i.s.m. Museum Van Bommel Van Dam, Venlo

· Mauritshuis, Den Haag

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!