Buddy to Buddy zoekt buddies!

Zaterdag 3 september 2022

Door Nikki Vredenberg

Buddy to Buddy is een landelijke organisatie die Nederlanders koppelt aan vluchtelingen om de eenzaamheid onder vluchtelingen te verlagen en de verbinding tussen Nederlanders en deze nieuwkomers versterken. De organisatie is ook actief in Apeldoorn en is op zoek naar nieuwe buddy’s.

Van nieuwsgierigheid naar sterke vriendschap

De buddy’s Erica, uit Nederland, en Rabia, uit Turkije, hebben door het traject een sterke vriendschap opgebouwd. Toen Erica op zoek was naar een verrijking in haar leven en Rabia graag mensen wilde leren kennen werden zij aan elkaar gekoppeld in het Buddy to Buddy traject in Apeldoorn. “We zitten allebei in dezelfde levensfase, delen onze leeftijd, maar toch verschillen onze levens als dag en nacht. Dat zet je aan het denken, leert je vanzelfsprekendheden opnieuw waarderen of er anders tegenaan kijken” vertelt Erica. Ze vertelt ook dat ze niet alleen heeft geleerd over de Turkse cultuur, maar ook over de dagelijkse uitdagingen van Rabia zoals de Nederlandse taal en het gemis van vrienden en familie.

Stichting Buddy to Buddy

Erica omschrijft Buddy to Buddy als “een laagdrempelig concept die je op een geweldige wijze in contact brengt met een andere cultuur. Je krijgt goede ondersteuning, er worden toffe activiteiten georganiseerd en tegelijk heb je alle vrijheid om zelf je weg te vinden met je buddy”. Rabia hoopt dat meer nieuwkomers mee gaan doen als buddy. “Natuurlijk denk ik dat als we vrij willen leven en zoals in dit land waar we een nieuw leven hebben opgebouwd, we op de een of andere manier moeten integreren met de mensen en de Nederlandse cultuur. Dit platform is daar een geweldige plek voor. Het is erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, om nieuwe dingen te doen en om met elkaar te praten en van elkaar te leren.”

Het traject

In het Buddy to Buddy traject worden betrokken Apeldoorners gekoppeld aan een nieuwkomer. Het koppelen, ook wel matchen genoemd, is op basis van gemeenschappelijke interesses. Na het matchen zijn de buddy’s voor 4 maanden met elkaar verbonden. In die periode ondernemen zij wekelijks iets, zoals koken, sporten of een drankje op het terras. Het kan van alles zijn. Na 4 maanden is het traject voorbij, maar vaak zijn er dan blijvende vriendschappen ontstaan.

Erica: “Veel mensen hebben alles wat ze willen. Natuurlijk willen we altijd meer en meer, maar in de basis hebben we voldoende. Misschien wel meer dan voldoende. Dan is dit een fantastische kans en plek om alle geluk die we ervaren te delen. En nog wel veel belangrijker, om iemand in je leven toe te laten die je anders nooit was tegengekomen.”

Informatie bijeenkomst

Wil jij buddy worden of wil je meer informatie? Op 7 september om 19:30 organiseert buddy to buddy een informatiebijeenkomst op het Zwitsalterrein bij Plek, Vlijtseweg 128a. Meer informatie en aanmelden kan op www.buddytobuddy.nl/apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!