Buitengewone varkens

Woensdag 6 maart 2013

Door Ingeborg

Via Twitter werd ik naar de site van http://www.buitengewonevarkens.nl/getrokken. Toen ik daar las waar deze initiatiefnemers mee bezig zijn, kreeg ik de rillingen. Ik word er blij van als ik dit lees.
En ik word verdrietig als ik dit vergelijk met waar de gemeente Apeldoorn aan mee gaat werken. Het LOG (Landbouw OntwikkelingsGebied) tussen Beemte en Vaassen.

Terug naar de Buitengewone Varkens!

Buitengewone Varkens zijn gezonde varkens. Dit komt doordat ze veel ruimte hebben, in kleine groepen leven, altijd in de frisse lucht lopen en veel beweging krijgen, zijn het sterke, gezonde dieren. Bovendien gebruiken ze ouderwetse robuuste varkensrassen die tegen een stootje kunnen. Onderzoek toont ook aan dat buitenvarkens minder vaak ziek zijn dan binnenvarkens.
Antibiotica wordt dus ook niet gebruikt.

Je kunt de varkens gewoon zien in het bos of op de akkers. Het is een heel bijzonder gezicht. Veel mensen staan dan met open mond  te kijken. Dat zien wij Nederlanders natuurlijk ook niet vaak: varkens in het vrije veld. “Wat zijn die varkens en biggetjes toch leuke beesten,” horen ze dan. Ze zijn nieuwsgierig, vrolijk en lekker actief. Omdat de varkens in familiekuddes lopen kunnen ze met hun neefjes en nichtjes spelen, ravotten, eten en slapen.

Intensieve veehouderij. Ik ben er niet van.
Hoe mooi zou het zijn als wij tussen Beemte en Vaassen de Buitengewone Varkens zouden hebben lopen? Dat wil ik wel.

Je kunt voor 100 euro al aanmelden als crowdfunder. Je krijgt dan 3 jaar lang voor 150 euro aan eerlijk vlees toegestuurd en wordt je uitgenodigd voor allerlei events.
Ik ga het doen. Doe je mee?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!