Sportdebat Stedendriehoek 15 september in Omnisport

Donderdag 27 augustus 2009

Door Robert van Vliet

Regio3circuit organiseert Sportdebat
Dinsdagavond 15 september Omnisportcentrum Apeldoorn:  19.30 uur- 22.00 uur

Na de succesvolle Business & sportmeetings met Tom van ’t Hek en Ronald Naar in maart en mei nodigt het businessplatform voor sportbusinessclubs Regio3Circuit u uit om deel te nemen aan het sportdebat.

Op dinsdagavond 15 september 2009 (Prinsjesdag) organiseert stichting Regio3circuit een debat over sport in de gemeenten in de Stedendriehoek. Dit gebeurt aan de vooravond dat de lokale politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s vaststellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010. Lokale politici, sportbestuurders en bedrijfsleven geven hun visie en gaan met elkaar in discussie in het Omnisport Apeldoorn.

Wie behartigt de sportbelangen in uw gemeente het beste? De politieke partijen, sportbestuurders of sponsors? Moeten we echt volgend jaar gaan stemmen op een politieke partij of kunnen we het beter aan het bedrijfsleven overlaten? Dat moet blijken uit het debat tussen deze drie groepen op 15 september dat wordt geleid door sportpresentator Herman Hobert. De avond wordt ingeleid door drie sprekers die hun visie geven. Dat zijn:

–  Mw. Tjienta van Pelt, directeur Gelderse Sportfederatie
– Ton Heerts, lid van de Tweede kamer voor de PvdA en voorzitter van ASV Apeldoornse Boys
– Hans van Bon, coördinator baanwielrennen in het Omnisport centrum

Vervolgens zal de jury een aantal stellingen poneren die uit de actualiteit komen. Zo vinden zij dat de huidige sportinfrastructuur volstrekt ongeschikt is om overheidsdoelstellingen te realiseren. Regelmatig lanceren overheden allerlei doelstellingen om meer jongeren, ouderen en dikke mensen aan het sporten te krijgen. Vervolgens moeten de amateursportverenigingen, die voor 99% uit vrijwilligers bestaan, dit realiseren. Volgens R3C is dit onrealistisch en zal de overheid voor meer professionals en geld moeten zorgen om de doelstellingen te halen.

R3C vindt tevens dat de overheid veel meer geld vrij moet maken voor een topsportfonds om ook daadwerkelijk onze topsporttalenten de ruimte te geven tot ontwikkeling. Om het bedrijfsleven hierbij te betrekken zouden die korting moeten krijgen op hun WOZ, een soort omgekeerde Olympische belasting.

Gemeenten mogen alle beleidsambtenaren sport de deur uitdoen. Het geld dat hiermee vrijkomt wordt gebruikt om breedtesport te stimuleren. Dat kan op een eenvoudige wijze door sportverenigingen te belonen naar het aantal leden. Hoe meer leden, hoe hoger de bijdrage van de gemeente. Tenslotte vindt R3C dat de regio veel te klein is voor twee grote voetbalstadions. Go Ahead en AGOVV zouden serieus werk moeten maken om een nieuw stadion in de regio Stedendriehoek te realiseren.

De discussie wordt in een lagerhuisdebatachtige vorm gevoerd en beoordeeld door drie onafhankelijke juryleden; Gerrit Steenbergen, Bert Klaaysen en Monique Mulder. Per stelling maken zij bekend wie de beste visie heeft, het beste presenteert en het beste debatteert.

De avond is kosteloos toegankelijk, inschrijven via www.regio3circuit.nl.
Vragen? Bel met Robert van Vliet (06-511 79 679) of Hanneke Schaap (06-491 23 433) van Regio3circuit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!