Bussen vol toeristen

Woensdag 12 januari 2011

Door Randy Gasper

Ik vraag me toch elke keer af of  deze lente en zomer de massale bussen met Japanners, Chinezen, Duitsers, Zweden, Denen, Noren en Engelsen naar Apeldoorn komen. Misschien zelfs een busje verdwaalde cultuurgevoelige Amerikanen.

Apeldoorn en haar prachtige omgeving, met hoffelijke Koninklijke attracties, het mooiste en grootste nationale park van Nederland, met een enerverend Apenheul, de langste winkelstraat van Nederland (die weliswaar een metamorfose moet ondergaan), met mooie exposities in het Kröller-Müller en CODA Museum, met een historische blik op Radio Kootwijk en een stoomtrein die langs pittoreske dorpen en een wonderlijk kanaal rijdt. Dan laten we Koningin Julianatoren maar even buiten beschouwing.

Onze bezienswaardige, moderne gemeente omringd door Koninklijk en historisch bos en groen, kent een aantal prachtige elementen waarom een toerist in Apeldoorn geweest moet zijn. Als ideale stad in het groen op een steenworp van alle bezienswaardigheden in de directe omgeving, maar men staat ook zo in een flits in Amsterdam. Apeldoorn als passagestad, voor reizigers van west naar oost en van noord naar zuid. Voor toeristen die vanuit een mooie omgeving Nederland willen ontdekken, willen fietsen, wandelen of genieten van de bosrijke campings en bungalowparken.

Deze week is weer de vakantiebeurs … Ik wou dat ik daar stond om ons Apeldoorn te verkopen. Al zijn het er maar duizend extra die komen, mijn enthousiasme voor ons Apeldoorn kost niets.

Waarom komen de keizergezinde Duitsers en Japanners niet massaal naar Apeldoorn? En waarom zien we de Koninklijke vrienden uit Scandinavië hier niet? Geloven wij niet in onze kracht en zijn wij te bescheiden? Of maak ik Apeldoorner mooier dan het is? Is Apeldoorn niet een ideaal station voor een 2 tot 4-daagse verblijfslocatie? En wordt Apeldoorn überhaupt door iedereen wel zo mooi verkocht aan toeristen die altijd hun geld meebrengen?

Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!