Café Schenkers sluit per 1 februari

Dinsdag 3 januari 2023

Door Redactie

Eigenaar Matt van Maastricht (34) laat weten na bijna acht jaar de deuren van Schenkers sluiten. Per 1 februari 2023 stopt Schenkers ermee.

Prijsstijgingen

Matt begint zijn uitlegt op Instagram met de reden van dit besluit: “Zoals jullie weten zijn er ongeveer overal prijsstijgingen geweest het afgelopen jaar. Dit maakt een enorme impact aan onze inkoop-kant. Afgelopen jaar hebben wij zelf al drie prijsstijgingen doorgevoerd, maar nóg verder stijgen is niet realistisch. Echter is de inkoop zo hard gestegen (en dat lijkt nog door te zetten komend jaar), dat de marge enorm uitgedund is.” Hierbij komen de nieuwe tarieven voor gas en elektriciteit die Schenkers sinds deze maand betaalt. Deze zijn zo hard gestegen dat ze volgens Matt niet meer op te vangen zijn. Van het prijsplafond kunnen zij ook maar een deel profiteren waardoor de stijgingen ook hiermee niet gecompenseerd kunnen worden.

Verlies

Naast de prijsstijgingen ziet Schenkers een verandering in de binnenstad sinds Corona. “Het is een stuk rustiger geworden. Dat zien wij terug in de bezoekersaantallen. Dit brengt ons tot een rekensom waar we niet onderuit komen: minder gasten, hogere inkoop en een zware energie-rekening = verlies”.

Een tweede familie

Matt laat weten voor alle Sjenkies (zoals de medewerkers van Schenkers genomen worden) te kunnen spreken als hij zegt dat zij echt genieten van hun werk: “Er komen ontzettend leuke gasten bij Schenkers met wie we ook een hele waardevolle band hebben opgebouwd.” Tijdens de kerstborrel omschreef een van de ‘Sjenkies’ Schenkers als “een soort tweede familie”.

Doel behaald

Volgens Matt heeft Schenkers zijn doel behaald: “Schenkers heeft nooit gedraaid om horeca. Horeca was slechts het middel. Schenkers heeft altijd gedraaid om de mens die bij ons te gast is of bij ons werkt.” De naam Schenkers staat voor het schenken van koffie, aandacht en liefde. “Zodoende is elke glimlach in Schenkers een volbrenging van ons doel geweest. Elke keer dat dat gebeurde werd het doel van Schenkers behaald”, aldus Matt.”

Een knallende afsluiting

“Laten we januari de beste januari ooit maken!”, aldus Matt. Hij nodigt iedereen uit voor “nog één keer die havermoutkoek, burgeruurtje of de relaxte sfeer in de zaak.” Op dinsdag 31 januari kan iedereen langs komen die die gedag wil zeggen en Matt en Matilde nog even willen spreken zonder dat ze druk aan het werk zijn. Ook houden ze dan een uitverkoop.

Verdriet

Niet alleen de Sjenkies zijn treurig om het besluit. Ook de gasten van Schenkers schrijven in reacties onder de post van Matt dat ze erg verdrietig zijn over dit nieuws. Zo schrijft journeyofmike: “De beste plek van Apeldoorn… wat een verdrietig nieuws. Ik snap jullie keuze in deze gekke en onwerkelijke tijd. Ik blijf hoop houden dat jullie weer terug komen.” En Marilene_kr schrijft dat Apeldoorn zijn beste koffieplekje verliest. De velen reacties tonen steun, waardering en mooie herinneringen van de gasten van Schenkers en aan alle tags te zien lijkt het erop dat veel mensen nog gebruik zullen maken van die laatste maand.

Crowdfunding

Matt schrijft dat zij vanuit de corona-periode een schuld hebben staan naar de belastingdienst en het UWV m.b.t. het terug betalen van te veel ontvangen steun of uitgestelde betalingen. Omdat Schenkers geen B.V. is komt deze schuld op hun eigen naam te staan. Om “dit hoofdstuk met een schone lei af te kunnen sluiten” hebben Matt en zijn vrouw Matilde een ‘go fund me‘ opgericht waar je ze kunt steunen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!