Camjo Cursus: Film een gebeurtenis

Woensdag 12 februari 2014

Door Apedeldoorn Direct Academy

Op vrijdag 7 februari ging de cursus Camera journalistiek(camjo) van start. De cursus is een samenwerking tussen Markant en Apeldoorn Direct. Onder leiding van docent Niels Damstra werd aan negen leergierige cursisten de eerste kneepjes van het vak camera journalistiek geleerd.

Zelfregisserende camerapersoon
Een camera journalist (camjo) is een zelfregisserende camerapersoon. Hij of zij is een geluidsman/vrouw, lichtman/vrouw, interviewer, redacteur, cameraman/vrouw, editor en regisseur ineen. Dat is nog eens multitasken. Tegenwoordig maken nieuwszender steeds vaker gebruik van dit type journalist omdat het scheelt in de kosten en omdat het minder opdringerig is dan een hele cameraploeg.

Les één
In deze eerste les, uit een reeks van vier, werd er aandacht besteed aan verschillende soorten camera shots, lichtinval en het vertellen van een verhaal. De docent liet door middel van verschillende afbeeldingen zien wat voor gevoel een bepaald shot creëert en met welke invalshoek een persoon dominant of juist klein en timide overkomt.

De lessen zijn een combinatie van theorie en praktijk. Als opdracht moest iedere deelnemer een gebeurtenis filmen. Cursist Patrick van Gurp maakte bovenstaande video met de titel “Haastige spoed is zelden goed”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!