Campus Centraal Beheer Achmea over 5 jaar energieneutraal

Dinsdag 1 februari 2022

Door Tim Uilen

Archief | Centraal Beheer Achmea

Aan het begin van januari schreven we over de nieuwe stappen die Apeldoorn zet richting energieneutraliteit. Zo stemde de gemeenteraad in met de Regionale Energiestrategie, oftewel de RES, een project van de Cleantech Regio. Hierin staat hoe deze regio meer duurzame energie kan opwekken. Daarnaast is er ook een Transitievisie Warmte gemaakt, deze visie omschrijft hoe de gemeente de overgang naar duurzame warmte voor zich ziet. De laatste tijd worden er ook veel gebouwen en complexen energieneutraal gemaakt, en er staan nog meer projecten op de planning. Daarbij behoort ook de locatie van Centraal Beheer Achmea, deze plek moet binnen 5 jaar energieneutraal zijn.

Eerste stap

In 2025 dus al energieneutraal, dat wil Achmea voor hun locatie aan de Laan van Malkenschoten. Daarnaast moeten de andere kantoren en locaties van het bedrijf in 2030 neutraal zijn. Het kantoor in Apeldoorn is dus de eerste stap voor Achmea. Met de plannen van het bedrijf is onze burgemeester, Ton Heerts, zeer tevreden. “Dit sluit helemaal aan bij onze ambities voor de hele gemeente”, legt hij in een online bericht uit. “Ons doel is dat Apeldoorn in 2050 energieneutraal is. Dat bereiken we alleen als iedereen meedoet, inwoners en ondernemers. Wij zijn dus erg blij met zo’n koploper in ons midden.” De gemeente heeft zelf niet stilgezeten terwijl Achmea deze stappen zet.

Apeldoorn energieneutraal

Er zijn drie lijnen uitgezet voor de energietransitie, namelijk: zoveel mogelijk energie besparen, op grote schaal duurzame energie opwekken en de gehele gebouwde omgeving van duurzame energie voorzien. De gemeente zet vooral in op het verminderen van het energiegebruik. Door te isoleren of zonnepanelen en warmtepompen te plaatsen wordt dit doel behaald. Daarnaast worden gemeentelijke gebouwen energiezuinig en duurzamer gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe warmtepompinstallatie bij het Boschbad of de extra isolatie en nieuwe zonnepanelen bij museum CODA.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!