ChristenUnie wil strijd aan met voeren everzwijnen

Donderdag 5 juli 2018

Door Daniel van Harmelen

Toeristen en Apeldoorners die everzwijnen voeren moeten door Bijzondere Opsporingsambtenaren op de bon geslingerd kunnen worden. Dat voorstel deed de ChristenUnie donderdagavond aan burgemeester Berends. Die noemt het idee ‘sympathiek’.

Op dit moment is het voeren van zwijnen verboden onder de Wet Natuurbescherming aldus Peter Kranenburg van de ChristenUnie. Officieel als economisch delict. Te zwaar en te omslachtig, vindt de ChristenUnie. Dat moet makkelijker.

Daarnaast staat in die wet dat het verboden is om ‘bij te voeren’, wat tot een semantische discussie kan leiden over het verschil tussen ‘voeren’ en ‘bijvoeren’. Door het voeren van everzwijnen op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening wordt die onduidelijkheid opgelost, en wordt het makkelijker om te handhaven. ,,Zo kun je gewoon een bon schrijven”, aldus Kranenburg.

Het voeren van everzwijnen is gevaarlijk. De dieren zijn, hoe tam ze er ook uit zien, nog steeds wild. Daarnaast geeft het overlast in de omgeving en is het niet goed voor de dieren.

Twijfels

De SGP twijfelt nog over het plan van de ChristenUnie. ,,Hoe is dit te handhaven?” Elbert Mulder van het CDA twijfelt en put daarbij uit eigen ervaring. ,,Ik liep vroeger regelmatig in het bos, en de keren waarop ik een handhaver tegenkwam zijn op één hand te tellen.” GroenLinks-raadslid Ariane van Burg, die in het bos van Radio Kootwijk woont, slaat die twijfels in de wind. ,,Ze staan bij ons in de rij. Mensen die everzwijnen willen voeren weten waar ze dat kunnen doen. Ze gaan echt niet zomaar met een zakje brood het bos in”.

Burgemeester Berends heeft toegezegd dat de nieuwe maatregel in de volgende wijziging van de APV meegenomen wordt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!