Circulus-Berkel doneert opbrengst taxusinzameling aan Stichting ‘kLEEF!

Vrijdag 31 maart 2017

Door Redactie

Circulus

De inzameling van taxus in het werkgebied van Circulus-Berkel heeft in het afgelopen zomerseizoen 53m3 snoeisel opgeleverd. Taxussnoeisel wordt gebruikt voor de productie van medicijnen tegen kanker. De inzameling leverde daarnaast een donatie van € 1.590 op voor Stichting ‘kLEEF!, die zich inzet voor de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

Circulus-Berkel zamelde in 2016 voor het derde achtereenvolgende jaar het jonge taxussnoeisel van de taxus bacata gescheiden in. Dit snoeisel bevat ‘baccatine’, een grondstof voor kankerbestrijdende geneesmiddelen. Inwoners uit het werkgebied van Circulus-Berkel konden in het zomerseizoen van 2016 hun taxussnoeisel op vijf Recyclepleinen gratis inleveren. Dit leverde in totaal 53m3 taxussnoeisel op, goed voor ruim 50 chemotherapieën. Er werd in 2016 17% meer taxussnoeisel ingezameld dan het jaar ervoor.

Donatie
Circulus-Berkel heeft zich voor de inzameling van taxus aangesloten bij Stichting Vergroot de Hoop. Deze stichting zorgt voor de landelijke coördinatie en het logistieke proces van de taxusinzameling. Per aangeleverde kubieke meter mag Circulus-Berkel ieder jaar namens de stichting een geldbedrag doneren aan een goed doel dat zich inzet voor de bestrijding van kanker of de begeleiding van patiënten. Circulus-Berkel koos dit keer voor de Stichting ‘kLEEF!. Deze stichting heeft als doel mensen met kanker en hun naasten te ondersteunen bij het optimaal houden van hun kwaliteit van leven. Stichting ‘kLEEF! beheert het Roparunhuis Auke van der Veen in Apeldoorn. Dit inloophuis is er voor mensen met kanker en hun naasten, voor, tijdens en na de behandelingen.

Overhandiging cheque
Annemieke Simonis, directeur van Stichting ‘kLEEF!, ontving de symbolische cheque van de taxusopbrengst 2016 ter waarde van € 1.590,- uit handen van Henk Knip, algemeen directeur van Circulus-Berkel. Annemieke Simonis: “We zijn hier ontzettend blij mee. Deze bijdrage maakt het mede mogelijk tal van activiteiten te organiseren in ons inloophuis en zo mensen met kanker en hun naasten een warm welkom te bieden en te steunen.” Henk Knip: “De taxusinzameling is een mooi voorbeeld van hoe ‘afval’ waardevolle grondstof is voor hoogwaardige toepassingen. Dankzij de inzet van onze inwoners om hun taxussnoeisel gescheiden in te leveren, kunnen we deze grondstoffen een goede bestemming geven en stichting ‘kLEEF! ondersteunen.”

Ook in 2017 zamelt Circulus-Berkel eenjarig taxussnoeisel gescheiden in. Het inzamelseizoen loopt dit jaar van 15 juni tot 31 augustus.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?