CODA FabLab verovert Apeldoorn

Donderdag 3 maart 2016

Door Ben Eggermont

Gerard Oltmans

CODA Fablab is nu ruim anderhalf jaar actief in Apeldoorn en is onder de deskundige leiding van Margot Appelman uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen. Het is een leeromgeving en een werkplaats waar techniek en creativiteit elkaar ontmoeten. Met behulp van de nieuwste technieken zoals 3D printen en lasersnijden kunnen de bezoekers naar hartelust experimenteren.

In de beginperiode lag de nadruk op jongereneducatie. Nu biedt men de faciliteiten aan, aan een zo breed mogelijk publiek; volgens Margot van jong tot oud, er zijn geen grenzen. Na het succesvol afronden van de cursus ‘Zelfstandig werken in CODA FabLab’ krijgen de cursisten het FabLab-certificaat waarmee ze in het lab zelfstandig aan de gang kunnen gaan. De eerste cursussen zijn inmiddels achter de rug, maandelijks kunnen geïnteresseerden zich hiervoor inschrijven.

Ze gaf me een kleine demonstratie met de printpen een soort lijmpistool waarin het printmateriaal ingevoerd kan worden, waarna er uit de losse hand vrije objecten gebouwd kunnen worden. Een vaste hand is wel een voorwaarde.

Er bestaat ook een samenwerking met Markant, leerlingen van de door Markant aangeboden 3D ontwerp cursussen kunnen van de FabLab faciliteiten gebruikmaken om hun ontwerpen te realiseren, een mooi staaltje synergie.

Het concept FabLab in 2009 in Boston bij het MIT ontstaan. Er zijn inmiddels zo’n 500 labs wereldwijd, in Nederland zijn er ruim 50, waarmee Nederland het land is met de grootste FabLab-dichtheid.

Het lab beschikt ook nog over 3D scanning apparatuur. De scan kan dan met behulp van de printer kunnen worden gemaakt, een voorbeeld van één van de vrijwilligers vormde hiervoor het bewijs.

Na ruim 3 kwartier nam ik afscheid van Margot, bedankte haar voor de vele informatie die in korte tijd over me was uitgestort en verliet haar met de belofte zeker nog een keer terug te komen.

Informatie over het FabLab is te vinden via deze link.

Foto’s van onze fotograaf Gerard Oltmans van de eerste groep bij CODA Fablab:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!