Concerten SJAKO! back to trio een doorslaand succes

Maandag 1 mei 2023

Door William Lindner

Liefhebbers lieten zich afgelopen zaterdag onderdompelen in de muziek van het Powerrock-trio SJAKO! In het het bluescafe aan de Nieuwstraat 74A in Apeldoorn. Het trio is dit jaar gestart met een clubtour in de oersamenstelling uit de periode 1988 -1995.

Invloedrijk

SJAKO! wordt al jaren beschouwd als een invloedrijke band binnen de Nederlandse muziekscene met het legendarische album Livewire (geproduceerd door George Kooymans) en de 2 Meter Sessies als onbetwist hoogtepunt. Zie ook het verslag voor BluesMagazine van het Bluescafe optreden uit 2016. Toen als 5-mans formatie: ‘Sjako! serveert vier sterren muziekmenu’.

Nostalgisch

In de periode 1988 t/m 1994 speelde Sjako! het club- en festivalcircuit plat. In die tijd speelden ze onder andere in New York, Berlijn en het festival Roskilde in Denemarken. Het nummer ‘Hurt’ van het album Livewire kwam in vele lijstjes van mooiste songs ooit terecht. Albums verschenen met aanzienlijk langere tussenposes, de bezetting wisselde enkele malen en Sjako! bleef live spelen. Het eclectische karakter van de Sjako!-stijl was er altijd.

“Het lekkerste trio ooit”

Jaap J. Vrenegoor (drums), Thijs Vermeulen (bas), Wouter Planteijdt (gitaar & zang) spelen nu hun eigen tribute en de zorgvuldig gekozen slogan van de band “het lekkerste trio dat je ooit gehad hebt” blijft overeind. En omdat de band van geen ophouden weet, staan ze nu gewoon weer op de Nederlandse podia, in originele bezetting. De aanwezige liefhebbers genoten deze avond van een virtuoos muzikaal mengsel van pop, rock, funk, prog en freejazz. Het was genieten deze avond van dit Powerrock-trio. En natuurlijk mocht deze mooie SJAKO HIT de tijdloze klassieker ‘Hurt’ in de 2e set niet ontbreken.

Typisch SJAKO!

Een concert met eigen nummers uit het het 12 album oeuvre van het powerrock-trio SJAKO, aangevuld met onder andere twee SJAKO uitvoeringen van Jimi Hendrix nummers. In de eerste set bij het grote publiek het niet zo bekende nummer: ‘The Stars That Play with Laughing Sam’s Dice’, ook wel bekend als ‘STP with LSD’ van Jimi Hendrix in een lekkere SJAKO uitvoering.en in de toegift van het concert aan het slot de klassieker ‘Foxy Lady”. Maar dan in de typische SJAKO uitvoeringen.

GEMIST!? Het volledige video verslag kijk je hier terug.

Het PowerRock-Trio SJAKO! in de ‘oersamenstelling’ is gewoon niet weggeweest. Heerlijk fris en fruitig zijn ze nog steeds in hun spel. Wat te denken bij het nummer ‘Phase-X’, onder andere een vette drum intro/solo door Jaap Vrenegoor, gevolgd door een prima bas solo van Thijs Vermeulen bij het nummer ‘We’re Movin’.

Met veel nummers van hun deze maand verschenen verzamel dubbel album ‘Best Of ‘ 88-95′. Het album is een dubbel lp voor het eerst op vinyl en is sinds 22 april in een gelimiteerde oplage van 500 stuks verschenen en o.a verkrijgbaar tijdens hun optredens. Een compilatie met voornamelijk nummers van hun albums: Live Wire, Secret Skin en L’Amour Qui Fait Boum’. Wat een heerlijke avond met gierende en ronkende gitaren en fijn drum- en bas werk is het geworden.

Het powerrock-trio SJAKO in de oersamenstelling is gewoon niet weggeweest. Heerlijk fris en fruitig zijn ze nog steeds in hun spel. En het ziet ernaar uit dat er wellicht een vervolg tournee én nieuw album in de pijplijn zit volgend jaar..Gemeten naar het succes, de lovende reacties tijdens hun ‘eigen tribute tour’ met uitverkochte club concerten. Terecht.

Dit concert gemist? Er zijn nog kaarten voor een aantal optredens. Zie de website en oordeel zelf als zij spelen bij je in de buurt. Aanrader!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!